Bakanlıktan üniversitelere "sıkıyönetim genelgesi"

İçişleri Bakanlığı, 81 ile üniversitelere dair genelge gönderdi; öğrenci kulüpleri ve kadın platformları için "illegal yapılanmalar" ifadeleri kullanılan genelgede barınma konusundaki paylaşımlara karşı teyakkuz istendi.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 11 Ağustos 2022
  • 17:55

İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine “Üniversitelerde Güvenlik ve Barınma Tedbirleri” konulu genelge ile gönderdi.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu başkanlığında, 81 il valisi ve gençlik spor il Müdürleriyle yapılan toplantıda alınan kararlar “Üniversitelerde Güvenlik ve Barınma Tedbirleri” konulu genelge ile valiliklere gönderildi.

Genelgeye göre üniversitelerde siyasi faaliyet yürüten öğrencilerin çalışmalarına ve barınamayan öğrencilerin birbiriyle temasa geçmek amacıyla açtığı stantlara izin verilmeyecek.

“Sosyal medya üzerinden yapılacak dezenformasyon içerikli provokatif paylaşımlara karşı teyakkuzda olunarak suç unsuru teşkil eden paylaşımları yapanlar hakkında gerekli işlemler yapılacak ve önleyici tedbirler alınacak” ifadelerinin yer aldığı genelgede yurt sorununa ilişkin şu “önlemler” alınacağı ifade edildi:

“Artan öğrenci sayısı, öğrenci yurtlarına olan talebi artıracağı için üniversite öğrencilerinin barınmalarına yönelik il/ilçe bazlı ihtiyaç analizleri yapılacak. Barınma sorunu olan öğrenciler tespit edilerek kamu kurum ve kuruluşlarına ait misafirhanelere yerleştirilecek, gerektiğinde sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği sağlanacak. Öğrenci yurtlarında var olan kapasite tam olarak kullanılacak ve imkânlar ölçüsünde ek kapasite oluşturulacak.

Bu kapsamda, boş durumdaki lojmanların ve yurt olarak kullanılabilecek kamu kurum ve kuruluşlarına ait binaların dönüşümlerinin ivedilikle yapılarak 2022-2023 eğitim-öğretim yılı başlangıcına yetiştirilecek.”

“Güvenlik” adı altında faaliyet yasağı

Eğitim öğretim dönemi boyunca üniversite öğrencilerinin konaklayacağı yurt, pansiyon, apart vb. yerlerde olası fahiş fiyat uygulamalarına kesinlikle müsaade edilmeyeceği ifade edilen genelgede “güvenlik tedbirleri”ne ilişkin şunlar ifade edildi:

“Üniversite yerleşkeleri, Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) binaları ve özel yurtların bulunduğu alanlardaki aydınlatma sistemleri kontrol edilecek ve toplu taşıma durakları yurtlara yakın olacak şekilde belirlenecek. Üniversite ve yurt yerleşkesinde bulunan X-Ray cihazlarının, kapı dedektörlerinin ve güvenlik kamera sistemlerinin yaygınlaştırılması için de çalışmalar yapılacak ve ilgili cihazlar kontrol edilerek eksiklikler giderilecek.

Barınma ve maddi imkân sağlama adı altında öğrencilerle temasa geçmeye çalışan illegal yapılanmaların stant açma/broşür dağıtma vb. faaliyetlerine müsaade edilmeyecek. Bu kapsamda; öğrencilerin şehirdeki ilk uğrak noktası olan terminal, gar, havalimanı gibi noktalarda üniversite yönetimleri tarafından bilgilendirme stantları açılacak. Ayrıca uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanımının ve satışının engellenmesine yönelik çalışmalara ağırlık verilecek.”

“İstihbari çalışmalara” ağırlık verilecek

Genelgenin devamında yasaklamalara ilişkin şunlar ifade edildi:

“Öğrencileri etkilemeye dönük terör örgütlerinin kirli propagandalarına kaşı farkındalıklarının artırılması için üniversitelerle iş birliği halinde panel, seminer vb. çalışmalar yürütülecek. Ayrıca suç/terör örgütlerinin yeni eleman kazanmaya çalışmalarına engel olunabilmesi için istihbari çalışmalara ağırlık verilecek.

Terör örgütleri ile iltisaklı olduğu değerlendirilen öğrenci kulüpleri ve kadın platformlarını gibi illegal yapılanmaların üniversite içindeki yasadışı faaliyetleri takip edilecek ve propaganda çalışmalarına dönebilecek faaliyetlerine izin verilmeyecek.”

Barınma sorunu paylaşımlarına karşı "teyakkuzda olunacak”

Sosyal medyayı da hedef alan genelgede son olarak şunlar ifade edildi:

“Başta barınma konusu olmak üzere sosyal medya üzerinden yapılacak dezenformasyon içerikli provokatif paylaşımlara karşı teyakkuzda olunarak suç unsuru teşkil eden paylaşımları yapanlar hakkında gerekli işlemler yapılacak ve önleyici tedbirler alınacak.

Üniversite yerleşkelerinin çevresinde bulunan günübirlik kiralık evler, oteller, oyun salonları, kafe vb. yerlere yönelik denetimlerin ilgili birimlerle koordinasyon sağlanarak artırılacağının belirtildiği genelge uyarınca ayrıca şüpheli şahıs, araç, paket/poşet/pankartlara duyarlı olunarak gerekli denetimlerin artırılması ve asayiş uygulamalarının planlanması sağlanacak.”