Ankara’da Devrimci Liseliler Birliği ve Devrimci Gençlik Birliği, 30 Mart 1972’de Kızıldere’de devrimcilerin katledilişinin yıldönümü dolayısıyla Mahir Çayan’ın mezarı başında anma gerçekleştirdi.
Coşkuyla geçen anmada saygı duruşunun ardından DLB ve DGB adına iki konuşma yapıldı. DLB adına yapılan konuşmada şunlar söylendi: “Mahirleri katleden düzen, bugün de aynı pervasızlığıyla saldırmaya devam ediyor. Geçen yıl, İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü’nde Mahir’lerin anmasına katılan 37 öğrenciye 10 ay hapis cezası verilip, ardından bu ceza 6 bin TL para cezasına çevrildi. Bu durum, açıkça gösteriyor ki, 47 yıl önce katledilmiş olmalarına rağmen, sermaye düzeni Mahir’lerin düzene karşı koymuş olduğu devrimci tutumdan hâlâ korkmaktadır. Korkmaktadır ve korkmakta da haklıdır. Çünkü ‘71 kopuşuyla birlikte başlayan, düzene karşı devrim meşalesi, şimdi bizlerin elindedir”. Devrimcileri anmanın sadece mezar başı anmalarıyla olamayacağına değinilen konuşma son olarak “Dostlar, yoldaşlar, sizleri Mahirleri anmak için devrimci saflarda örgütlenmeye çağırıyorum! Korkuyla ekilen tohumun bir gün bizleri zehirleyecek bir filiz vereceğini hepimiz biliyoruz. Öyleyse, umudun yeşereceği yarınları kurmak için birlik olalım. Faşizme ve düzene karşı Mahir olalım!” denilerek “Yarın bizimdir!” vurgusuyla konuşma sonlandırıldı.
Hemen ardından DGB adına söz alındı. Ülkenin faşist darbe dönemlerine benzer karanlık bir dönemden geçtiğine değinilen konuşmada şu ifadeler kullanıldı: “Sermayenin tek adam rejiminin, krizin faturasını işçi sınıfına ödetmek adına yoğunlaştırdığı baskı ve sindirme politikaları, kendisini adına seçim denilen tiyatro eşliğinde sahneye sunulmak isteniyor. Bir yandan işçi sınıfı ve emekçileri birbirine düşmanlaştıran ve kutuplaştıran kirli bir siyaset ile işçi ve emekçiler düzen siyasetine yedeklenmeye çalışılıyor, bir yandan da toplumsal muhalefetin umutları sandıklara ve düzen partilerine bağlanarak fiili-meşru ve militan bir mücadele hattının önüne set çekilmek isteniyor.”
Devrimci Gençlik Birliği’nin Çayan ve yoldaşlarının temsil ettiği tüm devrimci değer ve gelenekleri sahiplendiği ve bunları daha da ileriye taşıma iddiasında olduğu vurgulanan konuşmada “Dolayısıyla bu karanlık atmosferden çıkış yolu bizler için oldukça açıktır; bu yolda bulunduğumuz her alanda devrimci mücadeleyi yükseltmek ve ‘Düzene karşı devrim!’ şiarına sarılmaktır” denildi
Konuşmaların ardından müzik dinletisine geçildi. Kızıldere türküsü, Mahir’in Türküsü ve Gündoğdu Marşı söylendikten sonra, ‘Kızıl Anka’ şiiri okundu ve anma, “Bedel ödedik, bedel ödeteceğiz!”, “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm!” sloganlarıyla sona erdi.
Kızıl Bayrak / Ankara