Avustralya’nın Queensland eyaletinde turistik açıdan ünlü Fraser Adası, yetkililerin bildirdiğine göre altı haftadır yanıyor ve bu büyük orman yangını hala kontrol altına alınmış değil. 1992’den beri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan adanın yarısı çoktan tahrip edilmiş durumda. 80 bin hektarlık alanın alevlerin kurbanı olduğu belirtiliyor.
“Bakmak acı verici”
Bu hafta, Avustralya’nın doğu kıyısındaki ısrarlı sıcak hava dalgası nedeniyle yangın daha da büyüdü. Turistlere adaya gitmemeleri söylenirken, Queensland Başbakanı Annastacia Palaszczuk, “Adanın yanmasını izlemek çok acı verici” dedi. Avustralya’nın doğu kıyısında devam eden sıcak hava dalgası nedeniyle büyüyen yangınların doğal cennetin büyük bir bölümünü yok ettiği belirtiliyor.
60’tan fazla yangın
Orman yangınının 14 Ekim’de bir kamp ateşiyle başlatıldığı öne sürülüyor. İronik bir şekilde, bu yılki şiddetli yağışın yangının büyümesine neden olduğu ileri sürülüyor. Çünkü yağmurun otları büyüttüğü, sıcaklığın ise onun tekrar kurumasına sebep olduğu ve bunun da yangının yayılması ve büyümesinde rol oynadığı iddia ediliyor. Şu anda 60’tan fazla yangın var ve yüzlerce itfaiyeci ve itfaye uçakları yangını söndürmek için uğraşıyor. Yerel itfaiye teşkilatının Twitter’da duyurduğuna göre yalnızca bir günde 345 bin litre su kullanıldı.
Dünyanın en büyük kum adası
122 kilometre uzunluğuyla dünyanın en büyük kum adası olan Fraser Adası’nda, kampçıların da özellikle ilgisini çeken çok sayıda manzara, plaj ve tatlı su gölleri bulunuyor. Çalılık ve mangrov bataklıklarına ek olarak kumda tropikal bir yağmur ormanı da büyüyor. Yetkililere göre bu orman yangından henüz etkilenmedi. Ağustos 2019’dan Mart 2020’ye kadar Avustralya’nın 6 eyaleti ve bölgesinde meydana gelen yıkıcı çalı yangınları on iki milyon hektardan fazla araziyi yok etti. Ocak ayının başlarında şiddetlenen orman yangınlarında yaklaşık bir milyar hayvanın da öldüğü tahmin ediliyor.