Wuppertal’da ‘Karl Marx ve Marksizm’ konulu etkinlik

Bilimsel sosyalizmin kurucusu Karl Marx, doğumunun 200. yılı dolayısıyla Wuppertal’da anıldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 11 Kasım 2018
  • 22:55

Sınıf devrimcileri bugün Wuppertal’da Karl Marx ve Marksizm üzerine kahvaltıda buluştu. Proletaryanın büyük öğretmenini 200. doğum yılında anmak için, 50 civarında işçi ve emekçi BİR-KAR derneğinde toplandı.

Programda öncelikle Sinan yoldaş (Teslim Demir) şahsında bütün devrim şehitleri için saygı duruşu gerçekleştirildi. Ardından yapılan sinevizyon gösteriminde Karl Marx’ın hayatı özetlendi. Sinevizyondan sonra program, Marx’ın hayatındaki en önemli dönemleri ve Marksizmin işçi sınıfına bıraktığı mirası anlatmak için, bir yoldaşın hazırladığı sunumla devam etti.

Sunumunda Karl Marx’ın sadece düşünen bir devrimci değil, aynı zamanda pratikte de örgütlü sınıf mücadelesi yürüten bir devrimci olduğu üzerinde duruldu. Burada, özellikle Marx’ın Komünist Birliği ve Enternasyonal’daki emeği vurgulandı. Her zaman dünya devrimi perspektifiyle hareket etmesinin altını çizmek için, İrlanda’da ve Polonya’da ezilen uluslarla nasıl dayanışmada bulunduğu örneklendi. Marksizmin başardığı en büyük şey ise, tarihsel materyalizm aracıyla işçi sınıfının tarihsel rolünün tespit edilmesi diye izah edildi.

Marx ve Marksizm’in güncelliğini neden koruduğuna dair bugünün dünyasından farklı örnekler verildi. Sunumu yapan yoldaş özel mülkiyetin hâlâ durduğunu ve kapitalist özel mülkiyet düzeninin servet-sefalet uçurumunu daha da derinleştirdiğini anlattı. Bunu, 8 milyarderin 3,6 milyar insandan daha çok zenginliğe sahip olduğunu açığa vuran, Oxfam istatistiklerin kanıtladığını söyledi. Ayrıca işsizler ordusunun büyüdüğü ve sosyal hak gasplarının arttığı belirtildi. Böylece bugünün sınıf mücadelesinin daha da keskin ve kapitalist sistemin daha da çelişkili olduğu vurgulandı. Sunum “Karl Marx‘i okumanın tam zamanı” sözleriyle bitirildi.

Sunumdan sonra, Marx’ın 200. doğum yılı dolayısıyla “Adı yüzyıllar boyu yaşayacak eseri de” şiarıyla 24 Kasım’da Wuppertal’da gerçekleştirilecek merkezi geceye çağrı yapıldı. Ayrıca 12 Kasım’da başlayacak Greif davasına dikkat çekildi. Sermaye devletinin, Türkiye işci sınıfının en ileri mücadele örneği üzerinden bütün işçi sınıfına bir saldırı gerçekleştirmek istediği ve bundan dolayı Greif işçileriyle dayanışmanın büyütülmesi gerektiği söylendi.

Wuppertal BİR-KAR