Uluslararası Otomotiv İşçileri Konferansı’nda 4. gün

Uluslararası Otomotiv İşçileri Konferansı 4. gününde forumlar, delege toplantıları ve enternasyonal kültür etkinliği ile devam etti.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 18 Ekim 2015
  • 07:43

Uluslararası Otomotiv İşçileri Konferansı (1. İAC) 4. gününde forumlarla birlikte çalışmalarına devam etti. ‘Devrim ve reform’, ‘İşçi sağlığı ve çalışma koşulları’, ‘Grev ve grev hakkı’, ‘Göç ve çözüm sorunları’ başlıkları altında yapılan forumlarda canlı tartışmalar yaşandı. Değişik ülkelerden gelen işçiler, çalışma koşullarının ve farklı mücadelelerin verdiği deneyimlerin ışığında tartışmalar gerçekleştirdi.

Brezilyalı bir işçi devrim ve reform tartışmasında 'bizim görevimiz binayı boyayıp parlatmak değildir. Asıl olanın eskimiş ve dökülen binayı yıkıp yenisini kurmaktır' benzetmesiyle ‘devrim mi reform mu?’ tartışmasına bir işçinin yalın diliyle çok net bir cevap verdi.

Konferans bir yandan gelecek mücadeleler içerisinde işçilerin uluslararası eylem, birlik ve dayanışmalarını nasıl kuracağını tartışırken yapılan forumlar, katılımcılar arasındaki düşünce ayrılıklarının tartışılarak belirlenmesinde ve aşılmasında büyük rol oynadı.

Öğleden sonra delegeler toplantısının son oturumu yapıldı. Bu oturumda kuruluş bildirgesi ve çalışma kuralları tartışılarak karara bağlandı. Verilen önergelerle kuruluş ve çalışma kurallarında gerekli değişiklikler ve oylama yapıldı. Kuruluş bildirgesi oybirliği ile, çalışma kuralları ise oy çokluğuyla kabul edildi.

Son gündem maddesi olan seçimlerle devam eden delegeler toplantısı, yeni bir koordinasyon grubu (İCOG) için seçim yaptı. Dokuz kişiden oluşan İCOG'a İspanya, Almanya, Türkiye, Kolombiya, Güney Afrika ve İtalya'dan temsilciler seçildi.

Konferans kapanışı 'Yaşasın uluslararası dayanışma!' şiarıyla yapıldı. Akşam saatlerinde ise enternasyonal kültür etkinliği yapıldı. Bu etkinliklerde dünyanın dört bir kıtasından kültürel sunumlar yapıldı. Oldukça canlı ve coşkulu geçen geceye DGB de katkı sundu.

Pazar günü (bugün) yapılacak olan son oturumda, alınan karaların duyurulmasıyla 1.İAC Konferansı çalışmalarını tamamlamış olacak.

Kızıl Bayrak / Stuttgart