Uluslararası hekim örgütlerinden DSÖ’ye destek çağrısı

Altı uluslararası hekim örgütü DSÖ’ye yönelik manipülasyonlara ve uygunsuz baskılara karşı çıkılması çağrısında bulundu.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 18 Mayıs 2020
  • 22:14

WMA, CPME, Afrika Ulusal Tabip Birlikleri Koalisyonu (CANMA), Asya ve Okyanusya Tabip Birlikleri Konfederasyonu (CMAAO),  Latin İbero Amerikan Tıp Konfederasyonu (CONFEMEL) ve Güney Asya Bölgesel İşbirliği Topluluğu Tabipler Birliği (SAARC), yaptıkları ortak açıklamayla Dünya Sağlık Örgütü’ne destek olmaya çağırdı.

Uluslararası hekim örgütlerinin temsilcileri tarafından yapılan ortak açıklamada, Birleşmiş Milletler’in sağlık kuruluşu olan Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) gitmesi gereken kaynakları durdurmanın doğru olmadığı ve hiçbir yarar sağlamayacağı ifade edildi.

Ortak açıklamada şunlar ifade edildi: 

“Halk sağlığı alanında kılavuzluk, eşgüdüm ve destek sağlayan teknik bir kuruluş olarak DSÖ’nün çalışmalarını ve liderliğini tanıyoruz; sağlık hizmetlerinin tüm insanlara sunulmasına yönelik çabalarına dikkat çekiyoruz. Bu konum, pandemi döneminde daha da belirleyici bir

önem kazanmaktadır.

Ancak, bu söylenenin yanı sıra, herkese, ama en başta demokratik hükümetlere yönelik bir

çağrımız daha var: Uluslararası Sağlık Düzenlemelerinin yaşama geçirilmesine ve DSÖ’nün

çalışmalarına hükümetlerden ya da başka taraflardan gelen siyasal manipülasyonlara ve uygunsuz baskılara da karşı çıkılması… Ayrıca DSÖ’ye bu tür uygunsuz siyasal baskılara karşı direnip sağlık ve bilim alanlarındaki misyonuna odaklanması çağrısında bulunuyoruz.

Bu söylenen, söz konusu manipülasyonlara karşı sürekli uyanık olunmasını, sağlık kuruluşunun çalışmalarında belirli bölgelerin dışlanmasına ya da öncelik tanınmasına yönelik girişimlerin hemen reddedilmesini gerektirir. Tüm insanların sağlığı, bu tür davranışlara karşı sürekli korunma ve uyanıklık gerektirir. Dolayısıyla, DSÖ’de siyasal ya da ideolojik saldırılara karşı kuruluşun bağımsızlığını sağlayacak yapısal bir reformun gerçekleştirilmesi acil bir gereksinimdir.”