"Türkiye yeni yaptırımların tehdidi altında"

Avrupa Birliği (AB) Konsey başkanı Charles Michel, "gelişmeler olumlu yönde seyretmiyor. Türkiye, Yunanistan politikası nedeniyle daha fazla AB yaptırımıyla karşı karşıya" açıklamasında bulundu.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 05 Aralık 2020
  • 11:40

Avrupa Birliği (AB) Konsey başkanı Charles Michel, “gelişmeler olumlu yönde seyretmiyor. Türkiye, Yunanistan politikası nedeniyle daha fazla AB yaptırımıyla karşı karşıya” açıklamasında bulundu.

Charles Michel, Cuma günü Brüksel'de yaptığı açıklamada, “Ekim başından bu yana yaşanan gelişmelerin değerlendirilmesi olumlu değil, Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs'a yönelik kışkırtıcı politikaları nedeniyle AB'nin yeni yaptırımlarıyla karşı karşıya kalacak” dedi.

Daha önce yapılan açıklamalarda da, “Türkiye’nin bölgedeki faaliyetleri, tek taraflı eylemleri, düşmanca mesaj ve söylemlerinin 10-11 Aralık’ta yapılacak AB liderler zirvesinde masaya yatırılacağı” belirtilmişti.

Ekim ayının başında, telekonferansla görüşen AB devletlerinin Dışişleri Bakanları, 10-11 Aralık’taki liderler zirvesinde Türkiye’nin dış politikasını görüşme kararı almışlardı. Türkiye’nin tek taraflı yeni kışkırtıcı adımlar atması durumunda, liderler zirvesinde Türkiye’ye karşı olası tüm araç ve seçeneklerle yaptırımların görüşülmesi kararlaştırılmıştı.

Akdeniz'deki doğalgaz yataklarına ilişkin ihtilaf

Türkiye'nin Akdeniz’deki adımlarından ‘rahatsızlığını’ her fırsatta dile getiren AB şefleri, “Türkiye Akdeniz’deki doğalgaz rezervleri için tek taraflı adımlardan vazgeçmeli, AB, Kıbrıs ve Yunanistan ile yakın ilişki temelinde soruna yaklaşmalı” diyerek, Türkiye’ye uyarılarda bulunmuşlardı. Yanı sıra Türkiye’yi Doğu Akdeniz'de “uluslararası hukuka aykırı olarak, yasadışı yollarla sismik araştırma yapmakla” suçluyorlardı.

Bu gerginliği, AKP’li Saray rejiminin Kuzey Kıbrıs’taki seçimlere doğrudan müdahale etmesi arttırmıştı. AKP’li Cumhurbaşkanı T. Erdoğan ile küçük ortağı Devlet Bahçeli’nin 7 uçak dolusu kişiyle 1974’den beri kapalı olan Kıbrıs-Maraş bölgesinde gerçekleştirdikleri ‘pikniği’ ise, soruna tuz-biber ekmişti.

Türkiye kendi cephesinden AB’nin itham ve iddialarını reddederek, doğalgaz arayışının “uluslararası hukuka uygun ve meşru olduğunu” iddia etse de ‘sismik araştırma gemisi Oruç Reis’ ile havaya göre bir ileri bir geri adım atarak gelgit yapıyor.

10-11 Aralık’ta yapılacak olan AB liderler zirvesi öncesinde Oruç Reis yeniden Antalya Limanına çekildi.

Türkiye’nin bu ‘geri vitesi’ her ne kadar Almanya Başbakanı Angela Merkel tarafından ‘olumlu’ karşılansa da yeterli gelmemiş olacak ki, AB liderler zirvesi öncesi, Charles Michel, “bu kedi fare oyunu son bulmalı” diyerek Türkiye’yi uyardı.

AB dahil, bölgesel ve küresel güçler arasında Akdeniz’deki doğalgaz rezervleri üzerinden başlayan çekişme devam ediyor. Bu nedenle bölgede denizde ve havada zaman zaman savaş gemileri ve savaş uçakları ile ‘it dalaşı’ yaşanıyor, bölge güç gösterilerine sahne oluyor.

Kaynak: Nau.ch