Tunus’ta sosyal ve ekonomik koşullara karşı ayağa kalkan işçi sınıfı ve emekçilerin eylemleri devam ederken, Genel İşçi Sendikaları Konfederasyonu (UGTT) ile hükümetin kamu çalışanlarının maaşlarına zam yapılmasında anlaşmaya varıldığı ileri sürüldü.
Bugün Reuters’e bilgi veren yetkililer, hükümet ile UGTT arasındaki görüşme sonucunda, maaş zammı konusunda anlaşma sağlandığını söyledi. 670 bine yakın çalışanı kapsayan anlaşmanın detaylarıyla ilgili sendikadan açıklama yapılması bekleniyor.
IMF anlaşmalarıyla kemer sıkma politikalarının hayata geçirildiği ülkede, “bütçe açıklarını kapama” adına IMF ile anlaşan hükümet, acı faturayı emekçilere ödetmeyi planlıyor. Kamuda maaşlara 2011’de toplam 5,5 milyar dolarlık harcama yapılırken, 2018 yılında bu 7,6 milyar dolara yükseldi. Tunus milli gelirinin yüzde 15,5’inin çalışanların maaşlarına harcandığı ifade edilirken, IMF ile yapılan anlaşmaya göre 2020 itibarıyla bu payın yüzde 12,5’e düşürülmesi hedefleniyor.
Öğretmenler dün eylemdeydi
Hükümet bu hesapları yaparken, işçi ve emekçiler aylardır grev ve eylemlerle IMF politikalarını ve hükümeti protesto ediyor.
Son olarak da UGTT’ye bağlı Ortaokul ve Lise Öğretmenleri Sendikası’nın çağrısıyla binlerce emekçi dün sokaklara çıktı. Hükümet binasının yer aldığı El-Kasaba Meydanı’nda toplanan öğretmenler, daha iyi çalışma koşulları, maaşlara zam ve emeklilik yaşının düşürülmesi taleplerini haykırdı.
2 aya yakındır sınavları ve dersleri boykot eden öğretmenlerin talepleri hükümet tarafından “adil olmadığı” gerekçesiyle reddediliyor.
Geçtiğimiz ay da UGTT’nin çağrısıyla ülkede genel greve gidilmiş, sendika hükümet maaşlara zam yapmadığı koşulda bu ay da grev yapacağını duyurmuştu.