Trump’a “tarihi” suçlama

Eski Başkan, birkaç gün önce davayla ilgili olarak tutuklanmak üzere olduğunu iddia etmiş ve destekçilerini protesto etmeye çağırmıştı. Ancak çağrısı karşılık bulmadı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 04 Nisan 2023
  • 13:30

Emlak milyarderi olan Trump, ABD’de 2017’den 2021’e kadar başkanlık görevinde bulundu. Hakkında halihazırda birçok soruşturma devam ediyor. Bunların içinde 6 Ocak’taki ABD Kongre binası baskını olaylarındaki rolü, Georgia Eyaleti'nde seçim sonuçlarını değiştirmeye çalışması ve Beyaz Saray’da kalması gereken gizli belgelerin Florida’daki malikanesi Mar-a-Lago’ya taşıması gibi soruşturmalar öne çıkıyor.

Görev süresince yalan, ırkçı, cinsiyetçi, insanlık dışı, antidemokratik açıklamalarıyla da ünlü olan Trump hakkında yeni bir dava açılmış bulunuyor. Manhattan Bölge Savcısı Alvin Bragg, Trump hakkında suç duyurusunda bulundu. Amerika Birleşik Devletleri tarihinde ilk kez eski bir başkan cezai kovuşturmaya maruz kalıyor. ABD’nin eski başkanı, Stormy Daniels’a yapılan 130 bin dolarlık sus payı ödemesiyle ilgili mahkemeye çıkacak. Porno filmlerde oynayan Stormy Daniels’a yapılan sus payı ödemesinin şirket üzerinden yapılmış olmasından dolayı iddianame, Trump’a belgede tahrifat suçunu yöneltiyor.

Yeni seçimlerde adaylığını koyacağını açıklayan Trump, hakkındaki soruşturmayı “tarihteki en yüksek düzeyde siyasi zulüm ve seçim müdahalesi” olarak değerlendirdi. Çeşitli Cumhuriyetçiler de öfkeyle tepki göstererek davayı benzeri görülmemiş skandal bir adım olarak nitelendirdi. Donald Trump, ABD tarihinde suçlamalarla karşı karşıya kalan ilk eski başkan. Dava, Daniels’a sus payı parası ödenmesiyle ilgili olsa da tek suçlamanın bu olmadığı söyleniyor. İddianame hala kapalı ve kesin suçlamalar ve ayrıntılar hala belirsiz.

Trump’ı birkaç yıl hapis cezasına çarptırabilecek bir duruşma ve olası bir mahkumiyet, partisinin ve Cumhuriyetçi tabanın desteği açısından ciddi bir sorun olarak görülüyor. Yanı sıra Trump’ın tekrar cumhurbaşkanlığına aday olma planlarını tehlikeye atabilir. Zira Trump, 2024 başkanlık seçimlerini hüküm giymiş bir suçlu olarak da karşılayabilir.

2024 başkanlık seçimleri için birkaç ay önce adaylığını kamuoyuna açıklayan Trump, suçlamalara öfkeyle tepki gösterdi ve bunu “seçim müdahalesi” olarak tanımladı. Demokratları 2016 seçimleri için ilk başkanlık adaylığından bu yana kendisine siyasi olarak zarar vermeye çalışmakla ve görev süresi boyunca çeşitli soruşturmalarla onu taciz etmekle suçladı. Trump şunu dedi:

“Demokratlar, Trump’ı 'ele geçirme' saplantılarıyla yalan söyledi, hile yaptı ve hırsızlık yaptı, ancak şimdi düşünülemez olanı yaptılar - apaçık bir seçim müdahalesi eylemiyle tamamen masum bir kişiyi görevden almak istiyorlar.”

“Ülkemizin tarihinde böyle bir şey hiç olmadı” diyen Trump, bütün bu olanlardan Başkan Joe Biden ve Demokratları sorumlu tuttu.

Çeşitli Cumhuriyetçiler suçlamalara tepki gösterdiler ve bunları demokrasiye bir saldırı olarak gördüler. Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Başkanı Kevin McCarthy, New York Başsavcısı Alvin Bragg’a saldırdı. McCarthy Twitter’da “Halkın gözünü korkutmak için şiddete başvuran suçluları rutin olarak serbest bırakırken, kutsal hukuk sistemimizi başkan Donald Trump‘a karşı kullandı” diye yazdı. 

Eski ABD Başkanı Donald Trump, milyonlarca bağış toplamak için aleyhindeki tarihi iddianameyi kullanıyor. Kampanya ekibine göre, iddianamenin açıklanmasından sonraki 24 saat içinde savunması için 4 milyon dolar bağış topladı. Trump 31 Mart günü fon toplamak için kullandığı bir e-postada “Gelmekte olanlardan korkmuyorum” dedi.

Eski Başkan, birkaç gün önce davayla ilgili olarak tutuklanmak üzere olduğunu iddia etmiş ve destekçilerini protesto etmeye çağırmıştı. Ancak çağrısı karşılık bulmadı.