Tayland’da protestolar

Aylardır devam eden protestolardan biri de dün anayasa değişikliklerinin tartışıldığı parlamento önünde gerçekleşti.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 18 Kasım 2020
  • 14:00

Tayland’da Temmuz ayından bu yana özellikle genç göstericiler aylardır sokaklara dökülüyor. Askeri cuntanın eski başkanı olan Başbakan Prayut Chan-o-cha’nın istifasını, yeni bir seçim, kapsamlı reformlar ve 2017 yılında ordu tarafından yazılan anayasanın değişmesini talep ediyorlar. Protestolar monarşiyi de hedef alıyor.

Son gösteri, Salı günü Tayland’ın başkentinde, olası anayasa değişikliklerinin tartışıldığı parlamento önünde düzenlendi. Polis, meclise çıkan sokakları, parlemento binasının önünü beton bariyerler ve dikenli tellerle kapattı. Bangkok Post gazetesinin haberine göre, binlerce eylemci binanın önüne dikilen barikatları ve dikenli telleri aşmaya çalışarak parlementoya girmeye çalıştı. Polisin tazyikli su ve göz yaşartıcı gazlı saldırısına uğrayan göstericiler, boya torbaları ve duman bombalarıyla karşılık verdi. Tanınmış aktivist Parit “Penguin” Chiwarak megafonla polislere “Ülkemiz ve herkes için daha iyi bir gelecek için savaşıyoruz, bu yüzden bize tazyikli su sıkmayı bırakın” diye seslendi.

Doktorların verdiği bilgiye göre, polisin göstericilere yaptığı müdahale sonucu yaklaşık 40 kişi yaralandı. Bangkok’taki Erawan Tıp Merkezi, beş kişinin kurşunla yaralandığını açıkladı.

Milletvekilleri, diğer konuların yanı sıra, ordunun işgal ettiği Senato’nun gelecekte doğrudan seçilip seçilmeyeceğini tartıştılar. Ancak, olası bir anayasa değişikliğinin muhtemelen uzun zaman alacağı ve senatonun kendi yetkisizliği için oy kullanmasının pek olası görülmediği belirtiliyor. Protesto sırasında çok sayıda muhalefet milletvekili parlamento binasının dışına çıktı, polisin baskı ve şiddeti durdurması için çağrıda bulundu. Milletvekili Taopipop Limjittrakorn, “Polis aşırı şiddet kullanmamalı veya tehdit etmemelidir.” dedi.

Parlamento binasının yakınında kral destekçileri de protestoculara saldırdı. Kralcılar, monarşiyi baltaladığı için herhangi bir anayasa değişikliğini reddediyorlar.