Özelleştirmelerden ‘kemer sıkma’ya, Troyka’nın istediği yıkım programını kabul eden Syriza içinde istifa sesleri yükselmeye başladı. 5 Temmuz’da yapılan referandumda 17 fire veren Syriza’da Dışişleri Bakan Vekili Nikos Hundis milletvekilliğinden istifa etti. Syriza’nın yedek Avrupa Parlamenteri olan Hundis’in, Manolis Glezos'un istifasıyla boşalacak olan Avrupa Parlamenterliği koltuğuna geçeceği belirtiliyor.
Diğer yandan Milletvekili Dimitris Kodelas da anlaşmaya “Hayır” oyu vereceğini ve partiden istifa edeceğini açıkladı. Partideki 'Sol Platform' anlaşmaya sert eleştiriler yöneltirken Syriza lideri Tsipras’ın ipleri sıkılaştıracağı ve hükümette değişiklikler yapacağı belirtiliyor.
Syriza’nın yanı sıra hükümetin küçük ortağı ANEL de anlaşmaya destek vermeyeceğini açıkladı. ANEL lideri ve Milli Savunma Bakanı Panos Kammenos, Başbakan Tsipras ile bir araya gelerek partisinin yeni borç anlaşmasına destek vermeyeceğini bildirdi. Yunanistan basınına demeç veren Kammenos, Başbakan Tsipras'ın elinden gelen her türlü çabayı sergilediğini ancak buna rağmen partisinin yeni borç anlaşmasına destek vermeyeceğini açıkladı. Bu olumsuz tavra rağmen, ANEL hükümette kalmak istediğini bildirdi.
‘Milli’ teknokrat hükümeti
Yeni Demokrasi ve PASOK gibi geleneksel düzen partileri ise Syriza’nın sarsılan gücüne karşılık 'milli mutabakat hükümeti’ önerisini ortaya attılar. Yeni Demokrasi'den eski Dışişleri Bakanı Dora Bakoyannis, gelinen noktada ülkeyi siyasi fırtınadan ancak bir 'milli mutabakat hükümetinin' çıkarabileceğini savundu. Yeni hükümetin liderliğini Tsipras’ın üstlenebileceğini belirten Bakoyannis’in sözleri de Syriza liderinin düzen için önemli bir hizmetkar olduğunu göstermiş oldu. Bakoyiannis, içinde teknokratların çoğunlukta olduğu bir hükümetin iş başına geçebileceğini savundu.
Potami ve PASOK’un liderleri de gelinen noktada Yunanistan'ın siyasi ve ekonomik geleceğinin söz konusu olduğunu vurgulayarak Tsipras’ın inisiyatif alması gerektiğini belirtti.
Yunanistan Komünist Partisi ise şu açıklamayı yaptı:
“KKE, çalışanları, işçileri, halkın fakir katmanlarını, emeklileri, işsizleri, gençleri SYRIZA-ANEL koalisyon hükümetinin AB, AMB ve IMF ile imzaladığı anlaşmaya gerçek ve büyük bir HAYIR demeye davet ediyor.”
Parlamentolardan onay gerekiyor
Yunanistan Parlamentosu, vergilerin arttırılmasını, emeklilik sisteminde yeni kesintilere gidilmesini, kamu harcamalarının azaltmasını ve yeni özelleştirmeleri oylayacak.
Diğer yandan anlaşmanın Yunaniastan gibi Almanya, Fransa, Finlandiya, Avusturya, Estonya, Litvanya, Slovakya parlamentolarında da onaylanması gerekiyor.