Stuttgart’ta 200. yılında Marx ve Marksizm semineri

Almanya’nın Stuttgart kentinde Marx’ın 200. doğum yıldönümü dolayısıyla seminer düzenlendi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 05 Kasım 2018
  • 13:24

Yurtdışında 200. yıl seminerlerinden biri de Pazar günü Stuttgart’ta düzenlendi.

Untertürkheim ABZ’te (İşçilerin Eğitim Merkezi) düzenlenen etkinlik tüm dünyada devrim ve sosyalizm davası uğruna şehit düşen devrimciler ve Sinan yoldaşın anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Ardından Marx’ın hayatını özetleyen kısa bir sinevizyon gösterimi yapıldı.

İlgiyle izlenen sinevizyondan sonra sunuma geçildi. Semineri hazırlayan yoldaş Marx’ın hayatını başlıca dönemleri üzerinden kısaca özetleyip, Marksizm’in bir bilim olarak gelişmesini çeşitli yönleriyle irdeledi. Devamında Marx ve Engels’in örgütsel çabalarını ve devrimci siyasal pratiklerini ele aldı. Son olarak da günümüz dünyası üzerinden Marksizm’in güncelliği ve önemi üzerinde durdu. İçinde bulunduğumuz tarihsel kesitte emperyalist kapitalizmin toplumsal sorunları her zamankinden daha fazla derinleştirmiş olduğuna, doğayı ve insanlığı yıkıma sürüklediğine güncel örneklerle işaret eden temsilci, emperyalist barbarlığın dayattığı sona karşı insanlığın yegane seçeneğinin sosyalizm olduğunu vurguladı.

Konuşmasını Ekim Devrimi ve 100. karşıladığımız Alman Kasım Devrimi deneyimleri üzerinden devrimci sınıf partisinin önemini açıklayarak sürdüren temsilci, bunalımlar ve savaşlar döneminde sosyal çalkantıların da sürdüğünü, bunun devrimci mayalanmanın koşullarını yarattığını, eninde sonunda devrimlerin de kapıyı çalacağını dile getirdi. Konuşmasını günümüzün en acil görevinin, işçi sınıfını Marksizm ve tarihsel deneyimler ışığında örgütlemek olduğunu vurgulayarak tamamladı.

Kısa bir aranın ardından soru cevap bölümüne geçildi ve bu bölümde çeşitli başlıklar ve sorunlar üzerinden canlı tartışmalar yapıldı. Son olarak da Greif davasına dair bilgilendirmenin ardından, yurtdışındaki devrimcilerin, işçi ve emekçilerin Greif direnişine ve direnişçilerini sahip çıkması, etkin bir destek ve dayanışmada bulunması çağrısı yapıldı.

Kızıl Bayrak / Stuttgart