Solingen'de Taksim'le dayanışma eylemi

Almanya'da Taksim Direnişi'yle dayanışma eylemlerinden biri 27 Haziran günü Solingen'de gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 28 Haziran 2013
  • 08:35

Almanya'da da Taksim'le dayanışma eylem ve etkinlikleri süreklilik kazanmış bulunuyor. Dayanışma çadırlarının önünde ya da açık havada, 31 Mayıs'ta büyük bir halk hareketi ve kazanımları konulu forumlar yapılıyor. Akşam saatlerinde 'Duran Adam' eylemleri gerçekleştiriliyor. Kimi kentlerde ise Taksim'i selamlama amaçlı yürüyüş ve mitingler yapılıyor.

Bu amaçlı yürüyüşlerden biri de 27 Haziran'da Solingen'de gerçekleştirildi. Eylemi Solingen Alevi Derneği, Ovacıklılar Derneği ve Solingen Türk Derneği organize etti. Taksim'i selamlama amaçlı eylemde yerli partilerden DKP, Türkiye'den ise ADHK flamaları ile yerini aldı. Eyleme 300 kişi katıldı.

Eylem saat 17.30'da başladı. Toplanma yerinde önce kısa konuşmalar yapıldı, ardından da Solingen merkezine doğru yürüyüşe geçildi. Kadın ve gençlerin ezici çoğunluğunu oluşturduğu ve kentin en işlek ve kalabalık caddesinden geçilerek gerçekleştirilen yürüyüş oldukça coşkuluydu. Özellikle yeni kuşak gençlik çok canlıydı ve durmaksızın sloganlar haykırdı. “Her yer Taksim, her yer direniş!”, “Direne direne kazanacağız!”, Almanca ve Türkçe olarak “Faşisme karşı omuz omuza!” ve “Yaşasın enternasyonal dayanışma!” sloganları en sık ve en çok atılan sloganlardı. Yürüyüşe çevreden gelip geçenler destek sundu, kimi insanlar da evlerinin pencerelerinde el sakllayarak dayanışmada bulundular.

Nispeten kısa bir yürüyüşün ardından bir başka alana gelindi. Burada, Alevi Derneği temsilcileri yeniden Taksim Gezi Parkı eksenli, ama her yerde olduğu gibi, yine esası AKP karşıtlığına oturan konuşmalar yaptılar. Mikrofon burada da devrimciler kapalı tutuldu. Alışkanlık halinde başvurdukları bu uygulama için tutarlı bir gerekçeleri de yoktu. Burada da sloganlar hiç susmadı. Eylem 2 Temmuz'da Solingen'de yapılacak olan Sivas anması eyleminin çağrının ardından sonlandırıldı.

Komünistler buradaki eyleme de büyük boy bir TKİP pankartı ve orak-çekiçli kızıl bayraklarla katıldılar. TKİP-Yurtdışı Örgütü'nin, “Devrim ve sosyalizm için, devrimci seferberliği büyütelim!” başlıklı bildirisini dağıttılar. Ayrıca kızıl bayrak ve üzerinde Almanca “Her yer Taksim, her yer direniş!” yazılı rozetlerin satışını gerçekleştirdiler.

Kızıl Bayrak / Solingen

İLİŞKİLİ HABERLER