Solingen katliamı 20. yılında lanetlendi

Cumartesi günü gerçekleştirilen Solingen katiamını protesto eylemine toplam 2 bin kişi katıldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 26 Mayıs 2013
  • 16:02

20 yıl önce Alman ırkçı-faşistleri Solingen'de Türkiye'li bir aileden 5 kişinin ölümü ile sonuçlanan bir katliam gerçekleştirimişti. Bu acımasız katliamın hesabı sorulmadı. Devlet ve hükümet sözcüleri hiç bir inandırıcılığı bulunmayan açıklamalar yaptılar, failleri kınadılar, yaşamını yitiren ailenin yakınlarına taziyede bulundular vb. Bu arada göstermelik bir dava açıldı. Fakat her zamanki gibi, hiç bir ciddiyeti olmayan bir yargılamanın ardından bu dava da kapatıldı. Zaman içerisinde de unutturulmaya çalışıldı.

Tüm bunlara rağmen ilerici, anti-faşist ve devrimci güçler bu katliamı unutmadılar ve unutulmaması için çaba gösterdiler. Bunun ifadesi olarak her yıl aynı tarihte, bu katliamı ve gerçekleştiren nazi artıklarını proteso ediyorlar.

25 Mayıs Cumartesi günü katliam bir kez daha lanetlendi

Cumartesi günü gerçekleştirilen Solingen katiamını protesto eylemine toplam 2 bin kişi katıldı. Eylem saat 13.00'de Süd Park'ta başladı. Burada ilk elden kısa konuşmalar yapıldı. Ardından da yürüyüşe geçildi. Protesto gösterisine yerli parti ve kurumlardan MLPD, gençlik örgütleri Rebell, Anti-Fa ve Piraten parti taraftarları, Türkiye'den ise Anadolu federasyonu, ATİK, MLKP ve gençlik örgütleri Young Struggle ve Wuppertal Alevi Derneği gençliği katıldı. Anti-Fa her zamanki gibi yoğun katılımı ile dikkati çekti.

Hem yürüyüş ve hem de toplanma alanında Almanca ve Türkçe olarak sık sık “faşizme karşı omız omuza!, Faşistlerin arkasında sermaye vardır, mücadelemiz enternasynaldır!, yaşasın enternasyonal dayanışma!” ve “Doğuda, batıda her yerde faşisme ölüm!” sloganları haykırıldı.

Gösteri yerine tümüyle provakatif amaçlarla İşçi Partisi taraftarı Türkiye Gençlik Birliği de geldi. Devrimci güçler onları devrimci sloganlarla karşıladılar, provakasyonlarına izin vermediler. Polisten aldığı cesaret ve destekle alana girmeye çalışan bir kaç neo-nazi ise, anti-faşistlerce sert bir müdahale ile kovuldular. Neo-naziler her zanmanki gibi polise sığındılar.

Göstericiler kentin en kalabalık sokaklarından geçerek, katliamın yapıldığı evin önüne geldiler. Burada, çeşitli kurum temsilcileri kısa konuşmalar yaptılar. Bu konuşmalarda bir kez daha, neo-nazi tehlikesinin küçümsenmemesi gerektiği belirtildi, bu tehdit ve tehlikeye karşı mücadelenin önemine vurgu yapıldı. Katliamın unutulmaması ve unutturulmaması istendi.
Burada ayrıca, Grup Yorum coşkulu bir atmosferin oluşmasına yol açan yarım saatlik bir dinleti sundu. Soligen katliamının 20. yılı vesilesi ile gerçekleştirilen Anti-faşist gösteri, Grup Yorum'la birlikte Çav Bella marşının söylenmesinin ardından sona erdi.

Sınıf devrimcileri bu gösteriye Bir-Kar pankartı ile katıldı. Gösteri sırasında üzerinde “Tüm faşist parti ve organizasyonlar yasaklansın” yazılı pankart taşındı.

Kızıl Bayrak / Almanya

İLİŞKİLİ HABERLER