Şili’de 100 bini aşkın öğretmenin grevi

Şili'de 100 binin üzerinde öğretmenin 30 Ağustos Salı günü başlattıkları grev sona erdi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 03 Eylül 2023
  • 15:30

Şili'de 100 binin üzerinde öğretmenin 30 Ağustos Salı günü başlattıkları grev sona erdi. Şili Öğretmenler Sendikası (Colegio de Profesores y Profoesoras) yaptığı açıklamada grevin sonlandırıldığını duyurdu. Milli Eğitim Bakanlığı, grevin başladığı salı günü önerilerini revize ederek tekrar sunmuştu. Perşembe günü örgütlü öğretmenler arasında yapılan oylamada çok az bir farkla grevin sona erdirilmesi yönünde oy kullanıldı.

Talep listesi çok çeşitli konuları kapsıyor. Yapısal değişiklikler nedeniyle çok sayıda öğretmen, defalarca talep ettikleri maaş artışlarını alamadı. Diğer talepler arasında okullarda artan şiddete karşı eylem planı, gecikmiş emeklilik ikramiyelerinin ödenmesi, eğitim sisteminin finansman modelinin değiştirilmesi, öğretmenlerin iş yükünün azaltılması için tedbirler alınması ve tam gün okul modelinin reformu yer alıyor.

Salı günü başlayan grev 48 saat sürdü ve grevden 5 bin eğitim kurumu etkilendi.

Grev kararı 7-8 Ağustos tarihlerinde yapılan iki günlük grevin ardından alınmıştı. Öğretmenlerden gelen 8 talebin yanıtlanması için Milli Eğitim Bakanlığına 10 günlük süre verilmişti. Bunun üzerine Milli Eğitim Bakanlığı, sendika başkanına 8 sayfalık bir yazı gönderdi. Bu yazı üzerine sendika komitelerinde yoğun tartışmalar yapıldı ve ardından üyeler arasında oylama yapıldı. Taleplerinin tatmin edici bir şekilde karşılanmadığını gördüklerini söyleyen öğretmenler, süresiz grev tehdidine devam etme kararı aldılar.

Greve başlamadan bir gün önce Eğitim Bakanı Nicolás Cataldo ile yapılan görüşme bile öğretmenleri grev kararından geri döndürememişti.

Perşembe günü yapılan oylamanın ardından sendika yönetimi cuma sabahı bir basın toplantısı düzenleyerek 31 Ağustos oylamasının sonuçlarını açıkladı: Sendikalı öğretmenlerin yüzde 43,73 bakanlığın cevabını reddederken, yüzde 31,07 ise kısmen reddetti, yüzde 22,41 kabul etti. Bununla birlikte grevin sona ermesi yönünde yüzde 48,79 oy kullanılırken, yüzde 46,95 ise grevin sürdürülmesi yönünde oy kullandı. Bu sonuca göre sendika bakanlık temsilcileriyle bir araya gelerek somut çözümler üzerine görüşmelere başlayacak.