Boydak Holding kıyım ilan etti: 1500 işçi işten çıkartılacak

Geçmişte Boydak Holding’e ait olan fabrikaları TMSF adına yöneten Boydak Genel Koordinatörü, holding bünyesinde çalışan 15 bin işçiden 1500’ünü işten çıkaracaklarını ilan etti.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 23 Kasım 2018
  • 16:48

Tüm ülkede olduğu gibi Kayseri’de patronlar krizin faturasını işçilere ödetmek için işçi kıyımını sürdürüyorlar. Neden mi? Çünkü dertleri; daha az işçiyle daha fazla üretim yapmak, böylece işçi maliyetini düşürmek ve kârlarını arttırmak... Bunun için kirli bir silah olan işten çıkarmalara hız veriyorlar.

Daha önce Solonn fabrikasında 70, ardından Işık Soba’da 60 ve son olarak, Baytaş’ta 30 işçi işinden-ekmeğinden edilmişti. Üstelik işçilerin kazanılmış hakları ödenmemişti. Bu nedenle yaklaşık 250 işçi mağdur edilmişti.

Kayseri’de patronlar kriz bahanesiyle toplu işten çıkarmalara hazırlanıyorlar. Çat Kapı patronu işçileri yanına çağırarak toplu işten çıkarma yapacağını ifade etti. Geçmişte Boydak Holding’e ait olan fabrikaları, TMSF adına yöneten Boydak Genel Koordinatörü, holding bünyesinde çalışan 15 bin işçiden 1500’ünü işten çıkaracaklarını ilan etti.

Boydak yöneticisi, işçilerin gönüllü olarak işten çıkarılmayı kabul ettikleri koşullarda kıdem tazminatlarının ödeneceği vadetti. Dahası Boydak Holding’in tüm fabrikalarında örgütlü olan Hak-İş de holdingin teklifini kabul etmelerinin işçilerin yararlarına olacağını vaaz ediyor.

KİB: Kıyıma boyun eğmeyelim, birleşelim kazanalım!

Kayseri İşçi Birliği (KİB) işsizlik saldırısına maruz kalan Boydak Holding bünyesinde olan Boytaş, Boyteks, Merkez Çelik, Bellona, İstikbal, Form Sünger, Mondi, Boyçelik Serko Yay fabrikaları önünde bugün dağıttıkları bildiriyle işçilere seslendi. KİB çalışanlarının işçilerle kısa sohbetler ederek dağıtımını yaptığı bildiriyle “Kıyıma boyun eğmeyelim, birleşelim kazanalım!” çağrısı yapıldı.

Boydak patronunun, krizin faturasını işçilere ödetmek istediğine dikkat çekilen bildiride, Hak-İş ağalarının da patron için mesai yaptığı teşhir edilerek şöyle denildi: Üyelerinin önemli bir kısmı Boydak Holdinge ait fabrikalarda çalışan Hak-İş ağaları ‘Kıdem tazminatlarınızı veriyorlar. Daha ne istiyorsunuz?’ diyorlar. Yani aidatı sizden alan Hak-İş yöneticileri yanınızda olmak yerine Boydak Holding için mesai yapıyorlar. Bu Hak-İş ağaları 2015’te Boytaş işçisi kardeşleriniz ayağa kalktığında da işçilerin karşısında Boydak holding yönetiminin yanında yer almışlardı.”

Kayseri İşçi Birliği’nin işçileri kıyıma boyun eğmemeye çağırdığı bildiride şu ifadeler yer aldı:

Boydak holding bünyesinde yer alan Boytaş, Boyteks, Merkez Çelik, Bellona, İstikbal, Form Sünger, Mondi, Boyçelik Serko Yay’da siz işçileri birleşmeye çağırıyoruz.

Kıyım başlamadan her fabrikada birliğimizi kurmalıyız. Hangi fabrikada kıyım başlarsa diğer fabrikalarda çalışan işçiler ‘hepimiz birimiz için’ demeliyiz. İşten çıkarılan arkadaşlarımız işe geri dönene kadar çalışmamalıyız.

Kardeşler! İşsizliğe dur demeliyiz. İşten çıkarmaların yasaklanması için mücadele etmeliyiz. Kazanmanın yolu Boydak Holding’e bağlı fabrikalarda çalışan işçilerin birliğinin yoludur!”

Kızıl Bayrak / Kayseri