Sarayın bekası için başlatılan savaş Frankfurt ve Stuttgart’ta lanetlendi

Almanya’nın Frankfurt ve Stuttgart kentlerinde kitleler Rojava’ya dönük işgal saldırısına karşı sokağa çıktı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 10 Ekim 2019
  • 08:40

Türk sermaye devletinin Rojava’ya yönelik başlattığı işgal harekatı Avrupa’da başta Kürdistanlı göçmenler olmak üzere, demokratik kamuoyu tarafından tepki ve nefretle karşılandı. İşgal harekatı öncesinde başlayan protesto eylemleri, Çarşamba günü işgalin başlamasıyla birlikte yayılarak sürdü.

Frankfurt

Saat 18.00’de gar meydanında bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları Türk sermaye devletinin saldırıları protesto etti. Toplama merkezinde yapılan Almanca konuşmalarda Türk devleti ve ona destek veren emperyalist güçler teşhir edildi. Kitlenin beraber getirdikleri döviz, pankartlarla sloganlar eşliğinde şehir merkezine doğru yürüyüşe geçildi.

Kitlenin öfke dolu olduğu eylemde, yürüyüş boyunca Almanca sloganlar hiç susmadı. “Yaşasın enternasyonal dayanışma!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Türk devleti Kürdistan’da defol!”, “Alman panzerleri Kürdistan’da defol!”, “Kürdistan faşizme mezar olacak!” sloganları sıklıkla haykırıldı.

Yol boyunca yapılan konuşmalar da kitlelerin ilgi odağı oldu. Daha sonra kitle Amerikan konsolosluğuna doğru yürüşe geçti. Polisin konsolosluğa yürüyüşe engel olmasının ardından kitle merkez meydanında tekrar toplandı. Almanca konuşmalarla devam eden eylem, “Bundan sonra sokaklar eylem alanı olacaktır” vurgusu yapılarak sonlandırıldı.

Stuttgart

Salı akşamı yapılan protesto eylemi, kent merkezinde yüzlerce insanın katılımıyla Çarşamba günü de devam etti. Alman ilerici güçlerinin de yoğun olarak katıldığı yürüyüş ve mitingde yapılan konuşmalarda Erdoğan rejiminin saldırganlığı lanetlenerek, Kürt halkının ulusal haklarının tanınması istendi. Kürt halkının Rojava’da elde ettiği kazanımları panzer ve asker çizmeleri altında ezdirmemek için dayanışma hareketinin büyütülmesi çağrısı yapıldı. Alman emperyalizminin Kürt düşmanı politikaları ve Erdoğan rejimine verdiği kirli destek lanetlenerek, Alman halkına Kürt halkıyla dayanışmada bulunmaları çağrıları yapıldı. Bölgede ve dünyada barışın egemen olmasının yolunun emperyalizmin kökünün kazınmasından geçtiği vurgulandı.

Gençlerin yoğun olarak katıldığı eylemlerde savaş karşıtı ve işgalci güçlerin Kürdistan’dan defolmasını içeren sloganlar atıldı. Eylemlere, saray rejimine karşı duyulan büyük bir öfke ve nefret hakimdi. 12 Ekim Cumartesi günü yapılacak büyük yürüyüşe katılma çağrısıyla eylem sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Frankfurt-Stuttgart