Rusya’dan ABD’ye ‘nükleer anlaşma’ yanıtı: “Aynı şekilde”

ABD’nin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’ndan çekilmesine Rusya “aynı şekilde karşılık” verdi. Savunma ve Dışişleri bakanlarıyla görüşen Putin anlaşmayı askıya aldıklarını açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 02 Şubat 2019
  • 13:16

ABD’nin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’ndan (INF) çekilmesinin ardından Rusya’dan da aynı yönde adım atıldı. Rusya Devlet Başkanı Putin, anlaşmayı askıya aldıklarını açıkladı.

ABD, Rusya’nın INF’yi ihlal ettiğini iddia ederek bu bahaneyle anlaşmadan çekilme kararı almıştı. Son olarak ABD Başkanı Donald Trump, anlaşmanın yükümlülüklerini yerine getirmeyeceklerini söyleyerek, “Rusya yükümlülüklerini yerine getirmezse 6 ay sonra tamamen çekilmiş olacağız” iddiasında bulundu.

ABD’nin bu hamlesinin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile görüştü. ABD’ye aynı şekilde karşılık verdiklerinin altını çizen Putin “ABD anlaşmayı askıya aldığını duyurdu, biz de askıya alıyoruz. Çeşitli Ar-Ge ve dizayn çalışmaları yürüttüklerini açıkladılar, biz de aynısını yapacağız” dedi.

Bu konuda daha fazla müzakereye gerek yok”

Putin ayrıca, ABD’nin “silahsızlanma” konusundaki kural tanımazlığına da işaret ederek “ABD, Avrupa'ya konuşlandırdığı füzelerle anlaşmayı doğrudan ihlal etti. Bu konuya ilişkin ABD ile daha fazla müzakere girişimi yapılmasına gerek yok” ifadelerini kullandı.

“Savunma Bakanlığı ile orta menzilli süpersonik füze üretimine başlanması gerektiği konusunda anlaştık” diye de ekleyen Putin, uzaydaki “silahlanma tehdidi” üzerine bir plan hazırlayacaklarını ifade etti.

Emperyalistler arasında kızışan silahlanma yarışında “yüksek maliyet” açısından temkinli olacaklarını ileri süren Putin’e ek olarak Savunma Bakanı Şoygu bu yönde bir bütçe önerisi sunacaklarını ifade etti. Şoygu, söz konusu silahlanma hamlelerini bu yılki bütçe planlaması çerçevesinde bir düzenleme yapacaklarını sözlerine ekledi.