Paris’te faşist cumhurbaşkanı adayı protestosu

Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimleri için aday olan faşist Eric Zemmour’un Paris’teki tanıtım toplantısı yoğun protestoyla karşılandı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 06 Aralık 2021
  • 18:51

Fransa’da faşist cumhurbaşkanı adayı Eric Zemmour’un Paris’teki tanıtım etkinliği yoğun protestoyla karşılandı. Gittiği tüm kentlerde protesto edilen Zemmour’un Paris merkezinde yapacağı toplantı eylemler nedeniyle iptal edilip Paris dışına kaçırıldı. Havaalanına yakın Villepinte bölgesinde Fuar merkezine alınan tanıtım toplantısı da yoğun polis koruması sayesinde yapılabildi.

Tanıtım toplantısı şehir dışına çıkarılmış olmasına rağmen anti-faşist güçler Zemmour’a karşı protesto gösterisini yine de gerçekleştirdi.

Paris’in merkezinde Barbes bölgesinden Villiette parkına kadar uzun bir yürüyüş düzenleyen yaklaşık 10 bin kişilik kitle faşist propagandaya izin vermeyeceklerini gösterdi.

CGT Paris ve Jeune Garde Paris’in çağrısı ve UCL, NPA, PRCF, Jeunes Revolutionaires gibi onlarca dernek ve örgütün katılımıyla organize edilen eylemde Türkiyeli göçmen örgütlerinden Bir-Kar ve ACTİT de yer aldı. Sendikaların imzacı olmasına karşın katılımları sembolik düzeydeydi. CGT ve Sud üyeleri eylemde varlık gösterse de sendikal organizasyonla katılım çok düşüktü.

ACTİT’in gençlik örgütü Young Struggle Türkçe ve Fransızca “Gençlik faşizmi yıkacak” ve “De Paris au Rojava tous les jeunes sont antifa” (Paris’ten Rojava’ya tüm gençler antifaşist) pankartları açtı. Eylemde Guadolope ve Martinique’teki eylemlere destek için bayrakları da taşındı.

Binlerce eylemci yol boyunca sloganları hiç kesmedi. “A bas l’etat, les flics et les fachos!” (Kahrolsun devlet, polis ve faşistler!) sloganı sıklıkla atıldı. Faşizmin arkasında kapitalizmin gizlendiğini ve anti-faşist mücadelenin enternasyonal olması gerektiği döne döne vurgulandı. Zemmour’un kadın ve eşcinsel düşmanlığı yapan söylemlerine karşı feministler ve LGBTİ+’lar da eylemdeydi.

Aynı zamanda Fuar merkezi çevresinde de anti-faşistlerle faşist çeteler arasında kısa süreli çatışmalar yaşandı. Toplantıyı engellemeye amaçlayan bazı anti-fa grupları faşistlere saldırdı, bölgeye gelen trenleri bloke etmeyi denedi. Polis fuar merkezi çevresinde 30 anti-faşisti gözaltına aldı. Tren garı giriş ve çıkışında üst araması, kimlik kontrolü uygulayan polis en ufak toplanmaları dahi engelledi.

Ayrıca salonda üzerlerine giydikleri her bir harfle “Non au racisme” (Irkçılığa hayır) yazarak eylem yapan protestoculara faşistler saldırarak linç etmek istedi. Saldıran faşistlerin siyah kar maskesi gibi kimliklerini saklamak için önden hazırlıklı oldukları gözlemlendi. Zouaves gibi faşist çetelerin açıkça desteklediği Zemmour’un bu gruplarla pratikte de yan yana durduğu görüldü. Konuşmasında “Bana faşist diyorlar ben konuşma özgürlüğüyüm” diyen Zemmour’un pratikte ne olduğu da açıkça görüldü.

Kızıl Bayrak / Paris