ABD’nin Rusya’ya uyguladığı ambargoyu “ulusal çıkarlara aykırı olduğu” için uygulamayacağını ilan Pakistan Başbakanı İmran Han, Joe Biden yönetiminin şimşeklerini üzerine çekmişti. Uzun yıllar ABD güdümünde hareket eden Pakistan yönetiminin bu defa farklı bir tutum alması ve bunu açıkça ilan etmesi şaşırtıcı bulunmuştu. Anında harekete geçen Joe Biden yönetimi ise Han’ı devirmek için düğmeye bastı.
Han’ı devirmenin kestirme yolu koalisyon hükümetini dağıtıp ABD’nin emirlerine uyacak yeni bir hükümet kurmak olabilirdi. Nitekim ilk hamlenin gelmesi gecikmedi. Muhalefet partilerinin talebiyle bugün İmran Han hakkında güven oylaması yapılacaktı. Bu arada Han’la birlikte hükümeti kuran partilerin de koalisyondan ayrılmaya hazırlandıkları belirtildi. Göründüğü kadarıyla Han ve destekçileri bu hamleye karşı hazırlıklıydı. RT Arabic sitesinde yer alan habere göre Arif Alvi, Han’ın talebine olumlu yanıt vererek sabah saatlerinde parlamentoyu (Ulusal Meclis) feshetti.
Pakistan anayasasına göre Başbakan’ın tavsiyesi ile Cumhurbaşkanı parlamentoyu feshedebiliyor. Buna göre geçici hükümetin kurulması ve 90 gün içinde erken seçimlere gidilmesi gerekiyor.
Bu arada Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı Qassem Suri, Han’a karşı gensoru önergesini “anayasaya aykırı” diye nitelendirerek reddetti. Buna itiraz eden muhalefet partileri ise, oylamanın Meclis Başkanlığınca reddedilmesini Anayasa’ya aykırı bularak Yüksek Mahkemeye başvuracaklarını açıkladılar.
Parlamentonun feshedilmesi, Pakistan’da iktidar mücadelesinin keskinleşebileceği izlenimi veriyor. ABD, ambargoları takmadan Rusya ile ticari-mali ilişkiler geliştiren Han’ı siyasi alandan atmak istiyor. Ancak bunda başarılı olup olmayacağı henüz belli değil. Han’ın ilk saldırıyı savuşturduğu söylenebilir. Buna karşın gelişmelerin hangi yönde seyredeceği henüz netleşmiş değil.
Olası gelişmelere karşı önlem alan yönetim, Başkent İslamabad’da hükümet ve askeri binaların yanı sıra Devlet Başkanı ve Başbakanın ikametgahının bulunduğu alanları “kırmızı bölge” ilan etti. Bölgenin askeri güçler tarafından korumaya alındığı ve dikenli tellerle çevrildiği bildirildi.
Görünen o ki, önümüzdeki günler Pakistan’da hareketli geçecek. Yaşanan gelişmeler, ABD’nin Han’ı devirmek istediğine kuşku bırakmıyor. Yansıdığı kadarıyla muhalefet partileri gelişmeleri fırsat çevirmeye çalışıyor. Buna karşın Rusya ile ticari-mali ilişkilerin Pakistan’ın çıkarına uygun olduğunu dile getirip ABD dayatmalarına rağmen yaptırımlara uymamasının, Han’a olan desteği arttırdığını tahmin ediliyor. Pakistan yönetiminin önümüzdeki süreçte izleyeceği politikanın, bu çatışmanın sonucuyla doğrudan bağlantılı olması kaçınılmaz görünüyor.