Otomotiv İşçilerinin Birinci Uluslararası Kongresi’ne doğru...

Otomotiv İşçilerinin Birinci Uluslararası Kongresi (1.IAC), Almanya’nın otomotiv kenti Stuttgart’ta yapılacak. 14-18 Ekim tarihlerinde yapılacak olan kongreye şu ana kadar 18 ülkeden katılma başvurusu yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 27 Eylül 2015
  • 06:36

Otomotiv İşçilerinin Birinci Uluslararası Kongresi (1.IAC), Almanya’nın otomotiv kenti Stuttgart’ta yapılacak. 14-18 Ekim tarihlerinde yapılacak olan kongreye şu ana kadar 18 ülkeden katılma başvurusu yapıldı. Kongreye MİB temsilcisinin yanısıra, vize engelleri aşılabilirse başka katılımlar da olacak. Greif gibi uluslararası anlam ve önemi olan büyük bir direnişe önderlik eden işçi önderlerinin bu kongreye çeşitli bürokratik engellerden dolayı katılamayacak olmaları kongremiz için elbette büyük bir eksikliktir. Metal fırtınasının bilinç ve çelik iradesi olan MİB’in kongreye katılarak, başta metal fırtınası olmak üzere Türkiye işçi sınıfının mücadele deneyini kongremize taşıması oldukça anlamlı olacaktır. Kongrede dünyanın birçok ülkesinden işçiler mücadele deneyimlerini tartışarak, emperyalist kapitalist tekellere, sermayenin gerici saldırılarına karşı işçi sınıfının uluslararası mücadele birliğini ve örgütünü yaratmada önemli bir adım atacaktır.

Anti-kapitalist temelde enternasyonal birliğimizi güçlendirmeliyiz

Beş gün sürecek olan kongrede birçok başlık altında çok yönlü tartışmalar yapılacak. Kapitalist üretimin aldığı biçim, sonuçları ve mücadele deneyimleri tartışılarak, ortak bir mücadele hattı oluşturularak, 2019 yılında yapılması öngörülen ikinci kongreyi hazırlayacak olan bir yönetim oluşturulacak.
Bir bakıma kuruluş kongresi de olan bu kongrede ilk defa ülke delegeleri program, karar ve yönetimin seçilmesi için oy kullanacaklar. Kongreye katılan her ülke eşit olarak beş delegeyle temsil edilecek.

2012 yılında Münih'te yapılan 7. Uluslararası Otomobil işçileri Kurultayı’nda seçilen kongreyi hazırlama komitesinin (ICOG) hazırladığı ve kongreye sunduğu program ve eylem programı bu kongrede kararlaştırılacak.

Sermayenin yıkımına karşı ortak bir emek cephesi örmeliyiz

Yılda bir milyar otomobil üretmeyi hedefleyen kapitalist tekeller dünyamızı ekolojik olarak da tam bir yıkıma sürüklemeyi amaçlıyorlar. Kapitalist tekeller, son olarak VW örneğinde tanık olduğumuz gibi, “temiz ve çevre dostu otomobil” manipülasyonlarıyla kâr uğruna atmosferi hayasızca zehirliyorlar. Kongremiz, doğaya ve insanlığa karşı bir yıkım savaşı olarak sürdürülen, azami kârı amaçlayan kapitalist üretim yerine doğayla uyum içerisinde, ihtiyaçların karşılanmasını amaçlayan bir üretimi gerçekleştirmenin mümkün ve kaçınılmaz olduğunu da tartışarak çevre sorununa anti-kapitalist temelde perspektifler oluşturacaktır. “İşyeri mi çevre mi” sahte burjuva ikilemine, “çalışmak için yaşamak yerine, yaşamak için çalışmak ve toplumsal ihtiyaç için üretim” ilkesini günlük mücadelenin bir parçası yapacaktır.

İki ana başlık altında forumlar düzenlenecek

Kongrede, GM/Opel, VW/Seat/Audi/Porsche/Skoda, Daimler/Renault, Ford, BMW, Bosch/ yan sanayi başlıkları altında yapılacak forumlarda kapitalist üretimin aldığı uluslararası boyut, sonuçları ve işçi mücadelesinin sorunları bakımından anlamı ve önemi tartışılarak eylem programı için sonuçlar çıkartılacak.

Forumların konu başlıkları ise şöyle:

* İşyerinde işçi sağlığı
* Taşeron ve kadrolu işçi ayrımına karşı mücadelenin sorunları
* Uluslararası ekolojik yıkım ve çevre felaketleri
* Grev ve değişik haklar için mücadele
* Reform ve devrim
* Opel işletmesinin kapatılmasına karşı mücadele deneyimleri
* Greif ve metal işçilerinin mücadele deneyimleri
* Göçmenler ve enternasyonal işçi hareketi
* Otomotiv işletmelerinde kadın işçi ve mücadelesi
* Gençlik ve gençliğin rolü
* Emeklilik ve sosyal haklara karşı mücadele deneyimleri

14 Ekim Çarşamba günü saat 16.00’da delegeler toplantısıyla başlayacak olan kongre, 18 Ekim Pazar günü yapılacak olan seçimlerle sona erecek. Kongrede kültürel ve değişik etkinliklere de yer verilecek.

Ortak çabamızla zorlukları yeneceğiz

Dünyanın değişik bölgelerinde aynı kapitalist tekeller tarafından sömürülen işçiler kongrede tanışma, sorunlarını konuşma ve ortak bir mücadele programı oluşturmanın mutluluğunu yaşayacaklar. Kongrenin başarısı yeni bir işçi hareketine giden yolda önemli bir adım olacaktır. Sınıf bilinçli işçiler olarak hiç bir illüzyona sapmadan girdiğimiz yolun daha çok başında olduğumuzu unutmadan, önümüzdeki engelleri aşa aşa kapitalist barbarlığa karşı mücadele bayrağını yükselterek, zafere kitlenerek zorlukların üstesinden geleceğiz.
Sınıfsal birliğini sağlayan işçi sınıfı yenilmez olacaktır.

A. Reçber