NATO’dan Rusya kaygısı ve yanıt hazırlığı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’yı INF Anlaşması’ndan çekilmesi üzerinden hedef alarak “Rusya'nın daha çok füzeye sahip olduğu bir dünyaya hazırlıklı olmalıyız” dedi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 18 Temmuz 2019
  • 11:05

ABD’nin Rusya’nın anlaşmaya uymadığını bahane ederek Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler (INF) Anlaşması’ndan çekilmesi sonrası Rusya’nın da aynı yönde karar alması üzerine NATO yeni hamle arayışında.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’yı anlaşmaya uymamakla hedef aldığı demecinde, NATO’nun 2 Ağustos’tan sonra bir karşılık verip vermeyeceğini belirleyeceğini söyledi.

Rusya’ya karşı hazırlıklı olma vurgusu

BBC’ye konuşan Stoltenberg, INF Anlaşması’nın önemine değindiği konuşmasında, Rusya’nın anlaşmaya uymadığı iddialarını sürdürdü. Rusya’nın anlaşmaya geri dönmesi beklentisini dile getiren Stoltenberg, “böyle bir işaret yok” diyerek “Bu nedenle INF anlaşmasının geçerli olmadığı, Rusya’nın daha çok füzeye sahip olduğu bir dünyaya hazırlıklı olmalıyız” ifadelerini kullandı.

NATO’nun Rusya’ya karşılık verebileceğine işaret eden Stoltenberg, Rusya’nın 2 Ağustos’a kadar anlaşmaya uymaması durumunda yanıt vereceklerini söyledi. NATO’nun yanıtının “ölçülü, savunma amaçlı” olacağını öne süren Stoltenberg, bu doğrultuda, konvansiyonel hava ve füze savunması, yeni tatbikatlar ve teyakkuz hali ile yeni silahlanma kontrolü girişimlerinde bulunabileceklerini ifade etti. NATO Genel Sekreteri, nihai kararın 2 Ağustos’tan sonra belli olacağını sözlerine ekledi.

Ayrıca, NATO üyesi ülkelerin savunma bütçelerini genel bütçelerinin yüzde 2’sine çıkarma hedefine de değinen Stoltenberg, bu çabaları “memnuniyet verici” bulduğunu söyleyerek “Önemli bir dönemeci atlattık, durum birkaç yıl öncesinden daha iyi. Müttefiklerin daha çok yatırım yapacağı konusunda iyimserim” ifadelerini kullandı.

ABD-Türkiye arasındaki S-400 krizine de değinen Stoltenberg, Türkiye’nin F-35 projesinden çıkarılmasını “kaygı verici” diye tanımladı. Stoltenberg, iki ülkenin anlaşmazlığı giderme yönündeki çabalarına destek verdiklerini belirtti.