Lübnan’da siyasi aktivist cinayeti

Gerilimin yüksek olduğu Lübnan’da işlenen bu siyasi cinayet, bazı çevrelerde endişe yarattı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 04 Şubat 2021
  • 23:06

Lübnanlı siyasi aktivist-yayıncı Lokman Selim kiraladığı bir araçta ölü bulundu. Lübnanlı yetkililer Lokman Selim’in dördü başına biri sırtına isabet eden beş kurşunla öldürüldüğünü belirtti. 

Cinayet farklı çevreler tarafından kınandı. Siyasi partiler, devlet yöneticileri, gazeteciler, BM Lübnan temsilcisi ve bazı Lübnanlı şahsiyetler cinayete tepki gösterdi. Hızlı ve şeffaf bir soruşturma yapılması ve cinayetten sorumlu olanların açığa çıkartılması gerektiğini belirttiler. 

Bir araştırma merkezinin yöneticisi de olan Lokman Selim’in öldürülmesi, farklı şekillerde yorumlandı. Hizbullah’a muhalif duruşuyla tanınan biri olmasından dolayı, bazı çevreler Hizbullah’ın sorumlu olduğunu iddia ettiler. Lokman Selim’in cesedinin Güney Lübnan’daki Nebatiye şehrine yakın yerde bulunması, bazı çevrelerin bu kentte güçlü olan Hizbullah ve Şii Emel Hareketi’ni sorumlu ilan etmesine neden oldu. Emel Hareketi suçlamayı reddederken, Hizbullah’ın henüz bir açıklama yapmadığı bildirildi. 

Olaya objektif yaklaşmak gerektiğini savunan bazı çevreler ise, soruşturma tamamlanana kadar hiçbir tarafın sorumlu tutulmaması gerektiğini vurguluyor. Hizbullah’a yakın çevreler ise, cinayetin direnişe düşmanlık yapanların işine yaradığını, esas amacın direnişi sıkıştırmak olduğunu iddia ediyor. 

Beyrut Limanı’ndaki patlamadan Hizbullah’ı sorumlu tutan sübjektif değerlendirmeleriyle tanınan Lokman Selim, Hizbullah’a yakın çevreler tarafından ‘Amerikancı Şii’ sıfatıyla anılıyordu. Çalıştığı araştırma merkezinin ABD tarafından finanse edilmesi, bu tür suçlamaların kanıtı olarak gösteriliyordu. 

Gerilimin yüksek olduğu Lübnan’da işlenen bu siyasi cinayet, bazı çevrelerde endişe yarattı. Lübnan Komünist Partisi dışında siyasetin etnik, dinsel, mezhepsel kimliklere göre bölündüğü ülkede, etnik çatışma tedirginliği henüz aşılabilmiş değil. 15 yıl süren iç savaş 30 yıl önce sona ermişti, ancak dile getirilen kaygılar iç savaş hatıralarının halen canlı olduğunu gösteriyor. Birçok dış gücün aktif olduğu Lübnan’ın geçmişinde de çok sayıda suikast ve siyasi cinayet işlenmişti.