Bir krizden çıkamadan yeni krizlere sürüklenen küresel kapitalist ekonominin durumu egemenlerin endişelerini artırıyor. Pandemi ve savaşlara rağmen büyük kapitalist tekeller karlarını devasa boyutlarda artırsalar da, derinleşen kriz, kapitalizmin kar daha çok kara dayalı çarklarının dönmesini zora sokuyor.
Dünya Bankası Başkanı David Malpass, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin gıda, enerji ve gübre fiyatlarını artırdığı, bu nedenle küresel durgunluğun kaçınılmaz olabileceği uyarısında bulundu.
Çarşamba günü ABD Ticaret Odası'nın düzenlediği bir etkinliğe katılan Malpass, Almanya ekonomisinin enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle belirgin şekilde yavaşladığına, Almanya'nın dünyanın en büyük dördüncü ekonomisi olduğuna dikkat çekti. Avrupa'nın hala büyük ölçüde Rus gazına ve petrolüne bağımlı olduğunu ve gelişmekte olan ekonomilerin de gıda ve enerji fiyatları ile gübre sıkıntısından etkilendiğini vurguladı.
Malpass , “Küresel Gayri Safi Hasıla'ya baktığımızda, resesyonun olmadığı bir tahminde bulunmak şu anda zor”, “Enerji fiyatlarının ikiye katlanması fikri bile tek başına resesyonu tetiklemek için yeterli” dedi.
Savaşın son 50 yılın en büyük fiyat artışına yol açacağı uyarısında bulunan Dünya Bankası, geçtiğimiz ay, bu yıl için küresel ekonomik büyüme tahminini neredeyse bir puan indirerek yüzde 3.2 olarak açıklamıştı.
Çin'deki kapanma önlemlerinin de yavaşlama konusundaki endişeleri artırdığını belirten Malpass, “Çin’in gayrimenkul sektöründe halihazırda bir resesyon yaşanıyordu, bu nedenle Rusya'nın işgalinden önce bile Çin'in 2022 için zaten agresif bir büyüme tahmini yoktu” ifadelerini kullandı.
Çin Başbakanı Li Keçiang da, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, son karantinaların dünyanın en büyük ikinci ekonomisine, pandeminin başlangıcından daha fazla zarar verdiğini söylemişti.