Küba’da Filistin’e destek yürüyüşü

Küba’da Gazze'deki savaşı protesto etmek ve Filistin halkıyla dayanışma göstermek için Perşembe günü Havana sokaklarında yürüyüş düzenlendi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 27 Kasım 2023
  • 13:30

Küba’da Gazze'deki savaşı protesto etmek ve Filistin halkıyla dayanışma göstermek için Perşembe günü Havana sokaklarında yürüyüş düzenlendi. 

Gösteriye Küba Devlet Başkanı Miguel Díaz-Canel, Başbakan Manuel Marrero ve diğer hükümet temsilcileri de katıldı ve boyunlarına Filistin kefiyesiyle yürüdüler. “Cuba heute” sitesinde yer alan habere göre yürüyüş çağrısını Komünist Gençlik Örgütü UJC ve üniversite derneği FEU yaptı. Havana'daki komünist gençlik derneği sekreteri Raúl Alejandro Palmero, eylemde yaptığı konuşmasında şunları dedi:

"Filistin halkına yönelik faşizm, cinayet ve soykırım karşısında kenara çekilemediğimiz için burada toplandık.”

Yürüyüş Havana'nın Vedado semtindeki bulunan ABD Büyükelçiliği'nin önünden geçti ve on yılı aşkın süredir Küba'da uluslararası gündemle ilgili ilk büyük kitlesel eylem oldu. Küba İçişleri Bakanlığı'na göre yürüyüşe 100.000'den fazla kişi katıldı. Üniversite profesörü Anet Rodríguez Reuters'e verdiği demeçte "ABD Büyükelçiliği önünde yürümelerinin tesadüf olmadığını söyleyerek, "ABD, İsrail Devleti'ni destekleyen […] Filistinlilerin katledilmesini destekleyen ve uluslararası hukuku ihlal eden başlıca faillerden biridir" dedi.

AP haber ajansının haberine göre eyleme çok sayıda genç katıldı. Üniversite derneği FEU, öğrencilerin parmak izlerinden oluşan dev bir Filistin bayrağıyla yürüdü. Yürüyüşe Filistinli tıp öğrencileri de katıldı. Eylemde "Özgür, özgür Filistin, İsrail soykırım yapıyor" ve "Yaşasın özgür Filistin!" gibi sloganlar atıldı. Yapılan konuşmalarda Filistin'e yönelik saldırıların durması istendi, “Bu bir savaş değil. Bu bir soykırım" ifadeleri kullanıldı.

Küba onlarca yıldır Filistin davasının güçlü bir destekçisi oldu ve 200'den fazla Filistinli doktor yetiştirdi. Ülkenin İsrail ile diplomatik ilişkisi bulunmuyor. Geçtiğimiz Cuma günü Devrim Meydanı'ndaki ulusal kahraman José Martí'nin anıtı Filistin bayrağıyla aydınlatılmıştı.