“Gazze’de ablukaya son!”

29 Kasım Filistin İşçileri ve Halkıyla Dayanışma Günü'nde yapılan uluslararası dayanışma çağrısına Türkiye'den ses veren Filistin’de İşgale Son bileşenleri İsrail Konsolosluğu önüne yürüdü.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 29 Kasım 2023
  • 20:55

Filistinli sendikaların 29 Kasım Filistin İşçileri ve Halkıyla Dayanışma Günü'nde yaptığı uluslararası dayanışma çağrısına Türkiye'den ses veren Filistin’de İşgale Son bileşenleri İstanbul’da yürüyüş yaptı.

Levent Metro’dan İsrail Konsolosluğu önüne yapılan yürüyüşte “Gazze’de ablukaya son” yazılı pankart ve Filistin bayrağı taşındı.

Sloganlarla ve ajitasyon konuşmalarıyla yapılan yürüyüşün ardından İsrail Konsolosluğu önünde basın açıklaması okundu.

Siyonist İsrail’in 75 yıldır Filistin toprakları üzerinde sürdürdüğü saldırıların aktarıldığı açıklamada şunlar ifade edildi:

“Başta ABD olmak üzere emperyalistlerin askeri, siyasi, teknik, istihbarat vb. açıdan her türlü desteğini alan Siyonist İsrail’in katliamlarına dünyanın her yerinde gerçek tepkiyi ise emekçi halklar gösteriyor. Türkiye, Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün, Birleşik Emirlikler başta olmak üzere bölge devletlerinin yönetimleri ise hamasi nutuklar atmanın ötesine geçmiyorlar. İsrail’le tüm ilişkileri olduğu gibi sürdürüyorlar. Elçilerin gönderilmesi gibi bir adım dahi atmış değiller.”

Açıklamanın devamında Türkiye limanlarından İsrail’e her gün sevkiyatlar yapıldığı hatırlatılarak iktidarın iki yüzlülüğü şöyle ifade edildi:

“AKP yöneticisi, ittifak ortağı ve yandaşı olan, devlet teşvikleri alan şirketler İsrail’le ticari ilişkilerde ön sıralarda yer alıyorlar. Bu şirketlerin başında ise Zorlu, AkçanSA, Eren Holding, MNG Air, Kalyonlar, Kalkavanlar, Tosçelik, Kardemir, İsdemir, Erdemir, Çolakoğlu, Kocaer, Pamukkale Kablo, Limak geliyor. Türkiye limanlarından taşınan petrol İsrail’in sanayi alt yapısının, savaş makinalarının düzenli olarak işlemesini sağlıyor. Filistin halkının başına uçak, tank vb. ile yağdırılan bombalar bu sayede atılıyor. Demir-çelik ise İsrail savaş sanayinin temel girdisini oluşturuyor. Gazze’ye uygulanan yoğun ambargo ve kuşatma nedeniyle Gazzeliler temel ihtiyaçlara dahi ulaşamazken İsrail ordusu için sebze, meyve, gıda Türkiye’den gönderiliyor…”

Sermayenin katliamın doğrudan ortağı olduğu vurgulanan açıklamada “Filistin davasına ve halkına gerçek ve samimi destek vermenin tek yolu İsrail’le tüm ilişkileri kesmekten geçiyor” denildi.

Açıklamada son olarak şu çağrı yapıldı:

“Bugün Filistin Sendikalar Federasyonu’nun ‘29 Kasım Filistin İşçileri ve Halkıyla Dayanışma Günü’ çağrısı için buradayız. Buradan tüm işçileri emekçileri Filistin’deki işgal ve katliama ‘dur’ demek için, İsrail’le tüm ilişkilerin kesilmesi için mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz.

İsrail’e sevkiyat yapan tüm firmaların önünü mücadele alanına çevirelim. Siyonist İsrail’in savaş suçunu sürdürmesi için giden tüm ürünlerin Türkiye liman ve havaalanlarından gidişini engelleyelim!”

BDSP’nin bileşeni olduğu Filistin’de İşgale Son’un örgütlediği eylemde DGB’nin yanı sıra çok sayıda örgüt ve Filistin Dostları da katıldı.

Yağmur yağışına rağmen gerçekleştirilen yürüyüş boyunca “Filistin’de işgale son”, “Denizden nehire özgür Filistin”, “Filistin’de direniş kazanacak” sloganları atıldı.

 Kızıl Bayrak / İstanbul