Karl Marx Gelsenkirchen’de

Almanya Marksist Leninist Partisi (MLPD), kırkıncı kuruluş yıldönümünü 26-27-28 Temmuz günlerinde gerçekleştirdiği üç günlük etkinliklerle kutladı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 29 Ağustos 2022
  • 19:47

Almanya Marksist Leninist Partisi (MLPD), kırkıncı kuruluş yıldönümünü 26-27-28 Temmuz günlerinde gerçekleştirdiği üç günlük etkinliklerle kutladı. Parti merkezinin bulunduğu Gelsenkirchen kentinde yapılan etkinlikler 31 ülkeden gelen enternasyonal delegelerin yanısıra, 1.500’e yakın emekçinin katılımı ile gerçekleştirildi. Üç gün boyunca süren etkinliklerde çevre sorunları, kapitalizmin krizleri, emperyalist savaşlar, uluslararası örgütlenme konuları başlıkları altında konferanslar yapıldı. 

Etkinliklerin doruk noktası, parti merkezinin önüne iki yıl önce dikilmiş olan Lenin heykelinin yanına Karl Marks’ın heykelinin dikilmesi oldu. Cumartesi günü enternasyonal delegelerin ve 1.500’e yakın emekçinin katılımı ile gerçekleşen bu törende MLPD’nin kuruluşundan itibaren partinin kuruluş çalışmalarında emeği geçen eski ve yeni merkez komite üyeleri tanıtıldı.  Etkinlik, parti adına yapılan konuşma ile devam etti. Konuşmanın ardından Karl Marks’ın heykeli açıldı. Açılışın ardından farklı dillerde ve bütün katılımcılar tarafından enternasyonal marşı ayakta, yumruklar havada büyük bir coşku ile söylendi. 

Daha sonra kısa selamlama konuşmaları için farklı kıtalardan gelen seksene yakın delege sahneye davet edildi. Türkiye’den etkinliğe davet edilen TKİP Yurt Dışı Örgütü adına da kısa özlü bir konuşma yapıldı. MLPD’nin kırkıncı kuruluş yıldönümünü kutlayarak başlayan konuşma, içinde geçilen döneme ilişkin; kapitalizmin krizlerine, emperyalist savaşlara ve aynı zamanda dünyanın her tarafında çığ gibi büyüyen işçi sınıfı haraketlerine yapılan vurgu ile devam etti. 

Karl Marks’ın mezarı başında Engels’in yaptığı konuşmaya “adı ve eserleri yüzyıllar boyu yaşayacak” sözüne yapılan atıfla devam eden konuşmada, Marks’ın dün olduğu gibi bugün de işçi sınıfına yol göstermeye devam ettiği belirtildi.  “Yaşasın Devrim ve Sosyalizm”, “Yaşasın Proletarya Enternasyonalizmi” şiarı ile bitirilen konuşma ilgi ile dinlenildi. Etkinlikler 28 Ağustos Pazar gününe kadar devam etti.

                                                                                                             Kızıl Bayrak / Essen