25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla Almanya’da eylemler gerçekleştirildi. Wuppertal ve Stuttgart’ta eylemler yapılırken, Bielefeld’de ise Enternasyonal Emekçi Kadın Komisyonları etkinlik düzenledi.
Wuppertal
Kadınlara yönelik şiddete, taciz-tecavüzlere ve katliamlara karşı saat 17.00’de yapılan eylem, çarşı merkezinde başladı. Tamamına yakınını kadınların oluşturduğu kitlenin toplanmasının ardından burada eylem programına geçildi.
Mitinge MLPD, Courage, SKB-Soayalist Kadınlar Birliği, Anadolu Federasyonu’nun da aralarında olduğu örgütlerin yanı sıra BİR-KAR katıldı. Eylemde “Kadına yönelik şiddete hayır!” ve “Kadına dönük şiddete karşı tek güvence mücadeledir!” yazılı iki pankart taşındı. Ayrıca, tutuklu HDP kadın milletvekillerinin ve saldırılarda yaşamını yitiren kadınların posterleri taşındı.
Günün anlam ve önemine ilişkin kısa bir bilgilendirmenin ardından, sırasıyla, SKB, Courage ve Anadolu Federasyonu temsilcileri birer konuşma yaptılar. Konuşmalarda esas olarak kadına yönelik şiddet dillendirildi. Bu çerçevede, dünyada, ama özellikle savaş coğrafyası olan Ortadoğu'daki işgal ve savaşlarda kadının karşı karşıya kaldığı barbarlık ve tecavüz örnekleri üzerinde duruldu. Yaşamını yitiren binlerce kadının oluşturduğu dehşet tablosu sergilendi. Kadına yönelik şiddetin sadece geri ve çağdışı rejimlerin olduğu ülkelerin değil, sözde uygar Avrupa’nın da inkardan gelinmez bir gerçeği olduğu vurgulandı. Kadına yönelik şiddetin, cinsel taciz ve tecavüz vakalarının bunca tepkiye rağmen durmak bir yana, giderek daha da arttığı ve vahim boyutlar kazandığının altı çizildi. Türkiye'de toplum genelinde ortaya konan şiddetli tepki ile şimdilik geri çekilen çocuk istismarı ve tecavüz yasasına da değinildi. Tehlikenin geçmediği ve mücadeleye devam edilmesinin şart olduğu belirtildi.
Eyleme katılım arzu edilen düzeyde değildi. Ancak, yılbaşı öncesi olması nedeniyle alış veriş yapmak için çarşıları gezenlerin oluşturduğu bir kalabalık vardı. Çevredeki emekçilerin de yer yer durup eylemi takip ettiği görüldü.
“Kadına yönelik şiddete hayır”, “Jin Jiyan Azadi”, “Yaşasın enternasyonal dayanışma” sloganlarının sıkça atıldığı mitingin ardından, bu kez de, oldukça kalabalık bir kitlenin yığıldığı çarşı merkezinde bir yürüyüş yapıldı. Yürüyüş sırasında sık sık duruldu, hep birlikte kadınların talepleri yüksek sesle haykırıldı. Eylem bu yürüyüşün ardından, kadına yönelik şiddete, tacize-tecavüze ve çocuk istismarına karşı mücadele çağrısı ile sona erdirildi.
Eylem sırasında Enternasyonal Emekçi Kadın Komisyonları’nın (EEKK) 25 Kasım’a ilişkin çıkardığı bültenin dağıtımı yapıldı.
Stuttgart
Yerli ve göçmen kadın örgütlerinin çağrısıyla yapılan yürüyüşte kadına yönelik şiddet protesto edildi. İran, Türkiye, Almanya ve daha başka ülkelerde kadına yönelik yapılan ayrımcılık ve devlet şiddeti taşınan dövizler ve yapılan konuşmalarla kınandı. Devletlerin koruması altında sürdürülen tecavüz ve şiddet saldırısına karşı ortak mücadelenin önemi vurgulandı. Kadına yönelik çok yönlü şiddetin, yalnız şeriatın egemen olduğu İran ve Suud krallıklarıyla sınırlı olmayıp modern burjuva devletlerin egemen olduğu ülkelerde de devam ettiğine dikkat çekilerek, şiddetin kaynağının özel mülkiyet sistemi olduğu söylendi.
Genç kitlesiyle anti-kapitalist bir duruş sergileyen‚ Anti-kapitalist Blok’tan yükselen şiarlar eylem boyunca susmadı. Kapitalizme karşı en açık karşı duruşu bu blok temsil ediyordu. Mitingden sonra yapılan yürüyüşle eylem sona erdi. Kent merkezinde yapılan eyleme ciddi bir ilginin olduğu gözlemlendi.
Bielefeld
25 Kasım kadınlara yönelik şiddete karşı mücadele günü vesilesiyle Bielefeld'de bir etkinlik yapıldı. Enternasyonal Emekçi Kadın Komisyonu'nun düzenlediği etkinlik, saat 18.00’de İBZ adlı kurumda gerçekleştirildi.
Etkinlikte ilk önce, dünyada ve Türkiye’de kadına dönük şiddete ilişkin iki video gösterimi yapıldı. Hemen ardından, EEKK temsilcisi slayt eşliğinde kadınlara yönelik şiddet, cinsel taciz ve tecavüzlerle ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Dünyanın çok çeşitli yerlerinde konuya ilişkin somut örnekler vererek yaptığı anlatım ilgi çekti. Sunum, kadınlara dönük şiddete, tacize, tecavüzlere karşı mücadele çağrısı ile bitti.
Ardından serbest tartışma-sohbet bölümüne geçildi. Söz alan katılımcılar konu hakkında anlatımlar yaptılar. Sohbette, doğal olarak son günlerde Türkiye'de ilerici ve devrimci çevreler başta olmak üzere, toplumun çeşitli kesimlerinin, en çok da kadınların ve kadın kuruluşlarının gündeminden düşmeyen çocuk istismarı ve taciz-tecavüz konuları da gündem oldu. Etkinlik bu tartışma ve anlatımların ardından sonlandırıldı.
Katılımcıların da öneriye katılması üzerine, iki hafta sonra Mirabel Kardeşlerin hayat hikayesini konu edinen “Kelebekler Zamanı” adlı film gösteriminin yapılması kararlaştırıldı.
Kızıl Bayrak / Wuppertal-Stuttgart-Bielefeld