İtalya, Meksika ve Hırvatistan’da işçi eylemleri

İşçiler grev ve eylemlerle, kendilerine dayatılan sefalet koşullarına karşı haklarını arıyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 11 Şubat 2019
  • 07:59

İtalya’da yüz binlerce işçi “İşte gelecek” şiarı ile 9 Ocak Cumartesi günü Roma’da yürüdü. Ülkenin en büyük işçi sendikaları, İtalyan Genel İş Konfederasyonu (CGIL), İtalyan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (CISL) ve Ulusal İşçi Sendikalarının (UIL) çağrı yaptığı yürüyüş hükümetin ekonomi politikalarına karşı gerçekleşti. Gösteri son 4 yıl içinde İtalya’da düzenlenen en kitlesel yürüyüş oldu. İtalya’da durgunluğa giren ve 2019 yılında sadece yüzde 0,2’lik büyümenin öngörüldüğü ekonomide değişikliğe gidilmemesi halinde gelecekte büyük sorunlar yaşanacağından endişe ediliyor.

Hırvatistan’ın Županja kentinde tarım makinaları üreten Same fabrikasında çalışan 400 işçinin 9 Ocak’ta daha fazla ücret talebiyle başlattıkları grev sürüyor. Aylık 470 euro maaş alan işçiler yüzde 8 ikramiye ve 750 kuna (100 Euro) daha fazla ücret talep ediyorlar. Fabrika, İtalyan Same Deutz Fahr tekeline ait.

Meksika’da Matamoros sanayi işçileri 30 fabrikada daha iş bıraktı. Meksika’da on binlerce işçinin otomotiv yan sanayii üretiminin yapıldığı fabrikalarda başlattıkları grevin etkileri sürüyor. Kanada-Ontario’ya bağlı Oakville’deki Ford fabrikasında yedek parça gelmediği için bantlar 3 gün durdu. Benzeri problem geçtiğimiz hafta ABD-Michigan’daki Flat Rock Ford işletmelerinde yaşanmıştı.

Meksika’nın ABD’nin Teksas eyaletine sınırı bulunan Tamaulipas eyaletindeki Matamoros kentinde yaklaşık 70 bin işçinin çalıştığı sanayi bölgesinde çalışan 30 bin işçi toplu sözleşme sürecinde bir ay önce fiili olarak iş bırakmıştı. 25 Ocak’ta ise yasal grev süreci başlamıştı. İşçiler yüzde 20 ücret zammı ve yıllık 32 bin peso ikramiye talep ediyorlardı. Fabrika yönetimleri teker teker işçilerin taleplerini kabul etmek zorunda kalırken, talepleri kabul edilen işçiler işe geri dönmüş, kabul edilmeyenler ise grevi sürdürmüştü.

SJOIIM sendikası üyesi işçilerin 45 fabrikada haftalardır sürdürdükleri grev, kazanımla sonuçlanıp işçiler işlerine dönerken, 8 Ocak’ta SITPME sendikası üyesi işçiler 30 fabrikada “yüzde 20 ücret zammı, 32 bin peso yıllık ikramiye” talebiyle grev başlattı.

Çoğunlukla uluslararası tekeller için otomotiv yan sanayi üretiminin yapıldığı, plastik, gıda vb. gibi farklı sektörlerden fabrikaların da bulunduğu Matamoros’da işçilerinin çoğu saatte 1 doların altında kazanıyor.