İsrail’in Filistin’i işgali sonrasında bir yandan dünyanın yer yerinden katliamı durdurma ve barış çağrısı yapılırken, bir yandan da İsrail’e silah üreten kapitalist şirketler teşhir ediliyor. Dünya halkları barış istemlerini eylemli dayanışmalarla gösteriyor.
Geçtiğimiz günlerde İngiltere’de Palestine Action eylem grubu tarafından üç silah fabrikasında işgal eylemleri gerçekleştirilmişti. Dayanışma eylemlerine devam eden Palestine Action, Balfour Deklarasyonu’nun 106. yıldönümünde, İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nı ve kapitalist silah şirketlerinden Leonardo'nun Londra'daki merkezini işgal ettiler.
Leonardo'nun Londra'daki binası, Filistinlilerin bu silahlarla katledildiğini vurgulamak için kırmızıya boyandı.
Palestine Action tarafından eylemlere dair yapılan açıklamada şunlar belirtildi:
‘’İsrail'in F-35 savaş uçakları, Leonardo UK tarafından üretilen 'yüksek kalibreli askeri lazer' hedefleme sistemlerini kullanarak Gazze'deki Filistinlilere yönelik devam eden bombardıman ve katliamında kullanılmaktadır. Leonardo ayrıca İsrail'e Aermacchi M-346 uçakları ve Apache saldırı helikopterleri için bileşenler tedarik etmektedir, ki bunlar da Gazze'deki vahşi soykırımda kullanılmaktadır. İngiltere ve İsrail arasındaki derin askeri-endüstriyel bağlar, Balfour Deklarasyonunun tarihi bir belge olmadığını göstermektedir: bunun yerine Deklarasyon, İngiltere'nin Filistinlilerin soykırımındaki rolünün ilk kanıtıdır. Bu taahhüt, İsrail’i Leonardo aracılığıyla Filistin halkının soykırımını gerçekleştirecek araçlarla silahlandırarak devam ettirdikleri bir taahhüttür. ‘’
İskoçya’nın Edinburg'daki Leonardo silah fabrikasında 100'den fazla işçi ve eylemci bildiri dağıtımı ve Filistin’le dayanışma eylemi gerçekleştirdi.
Kanada’nın Toronto Ontario bölgesinde, World Beyond War ve Labour Against the Arms Trade’nin çağrısıyla 30 Ekim’de INKAS silah şirketinin fabrikası ve genel merkez girişini kapatan 100'den fazla eylemci, Kanada'nın İsrail'i silahlandırmaktan vazgeçmesi gerektiğini söyledi.
World BEYOND War adına konuşan Rachel Small şunları dedi:
"Mahallelerimizdeki ve Kanada genelindeki işletmelerin silahlanmasına ve Gazze'deki katliamdan ve binlerce Filistinlinin katledilmesinden servet kazanmasına seyirci kalmayı reddediyoruz. Bu nedenle Kanada'nın sadece ateşkes çağrısı yapmakla kalmayıp İsrail'e silah akışını da kesmesi gerektiği mesajını vermek için buradayız, bu girişleri kapatıyoruz."
Güvenlik ve savunma alanında uzmanlaşan İNKAS, İsrail'deki biriminin "İsrail hükümetine tarihteki diğer tüm tedarikçilerden daha fazla komuta ve kontrol birimi tedarik ettiğini" vurguluyor. Bu durum, Kanada'nın 2022 yılında İsrail'e toplam 21.3 milyon dolar değerinde askeri mal ve teknoloji ihracatı için 315 izin vermesinden kaynaklanıyor.
Labour Against the Arms Trade adına konuşan Simon Black şunları ifade etti:
"Filistinli işçilerin İsrail'in silahlandırılmasına son verilmesi çağrısına yanıt olarak buradayız. Kanada'daki sendikalar defalarca İsrail'e silah ambargosu uygulanması ve İsrail işgali ile ırk ayrımcılığının sona erdirilmesi çağrısında bulunmuştur. Kanada'daki işçiler emeklerinin Filistin halkına soykırım yapılması için kullanılmasını istemiyor. Kanada'nın İsrail'e silah satışını durdurmasını talep ediyoruz,"
Labour for Palestine adına Anna Lippman şunların altını çizdi:
"İşçi sendikaları tarihsel olarak hem Kanada'da hem de küresel ölçekte insan hakları mücadelesine öncülük etmiştir. Bugün yine ortaya çıkıyoruz ve politikacılarımızdan soykırımı finanse etmeyi durdurmalarını talep ediyoruz."
Eylemin çağrıcıları online kampanya başlatarak Kanada Parlamento Üyelerine ve bakanlara İsrail'e silah satışına son vermelerini çağrısında bulunuyor.