İran’dan İngiltere’ye karşılık: Petrol tankerine el koydu

İran Devrim Muhafızları, Hürmüz Boğazı’nda İngiltere’ye ait petrol tankerine el koyduklarını duyurdu.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 20 Temmuz 2019
  • 10:23

Geçtiğimiz haftalarda Cebelitarık Boğazı’nda İran gemisine İngiltere tarafından el koyulmasına İran’dan karşılık verildi. İran Devrim Muhafızları, Hürmüz Boğazı’nda “uluslararası kurallara uymadığı” gerekçesiyle İngiltere’ye ait petrol tankerine el koyduklarını açıkladı.

İran Devrim Muhafızları tarafından yapılan açıklamada, “Stena Impero” adlı petrol tankerinin yapılan uyarılara riayet etmemesi sonucu uluslararası kurallara uymadığı için gemiye el koyulduğu belirtildi. Açıklamada “İngiltere’nin Stena Impero adlı petrol tankeri Hürmüz Boğazı'ndan geçişi sırasında uluslararası kurallara riayet etmediği için alıkonulmuştur” ifadeleri yer aldı. Ayrıca, Liberya bandıralı Mesdar adlı geminin de uyarıldığı, kurallara uyunca gemiye müdahale edilmediği kaydedildi.

El koyulan geminin gerekli işlemler için Hürmüzgan eyaletindeki Bender Abbas Limanı’na götürüldüğü bilgisi verildi.

Stena Bulk and Northern Marine Management şirketine ait Stena Impero adlı petrol tankerinin Birleşik Arap Emirlikleri’nin El Fucire Limanı’ndan Suudi Arabistan’ın El Celil Limanı’na doğru yol aldığı ve gemide 23 kişilik mürettebat olduğu ifade edildi. Şirketten dün yapılan açıklamada, “16.00 sıralarında kimliği belirsiz araçların ve bir helikopterin yaklaştığını doğrulayabiliriz” ifadeleri kullanıldı.

İngiltere’den “kabul edilemez” açıklaması

Gelişmeler üzerine İngiltere dışişleri ve savunma bakanlıklarından açıklamalar yapıldı. Savunma Bakanlığı’nın ilk açıklamasında “Körfez’deki olayla ilgili acilen daha fazla bilgi edinmeye çalışıyor ve durumu değerlendiriyoruz” denildi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise 2 geminin alıkonulduğu iddia edilirken alıkoymanın kabul edilemez olduğu vurgulandı. Tahran’daki büyükelçinin İran Dışişleri Bakanlığı ile görüşme halinde olduğu kaydedilen açıklamada “Biz de uluslararası ortaklarımızla yakın bir şekilde çalışıyoruz” denildi.

Öte yandan, İngiltere basınında, devletin savunma ve güvenlik bürokratlarının içerisinde olduğu “acil durum kurulu” COBRA’nın toplandığı yönünde haberler yer aldı.

CENTCOM “operasyon” hazırlığında

İngiltere gemisiyle ilgili ABD Başkanı Donald Trump da açıklama yaparak İran’ı hedef aldı. Trump “İran sadece sorun yaratıyor, bu konuyu İngiltere ile konuşacağız” ifadelerini kullandı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ise bölgede askeri operasyon hazırlığında olduklarını duyurdu. CENTCOM’dan yapılan açıklamada, “CENTCOM, Körfez bölgesindeki son gelişmeler ışığında seyrüsefer özgürlüğünü sağlamak için Ortadoğu’daki anahtar deniz yollarında gözetim ve güvenliği güçlendirmek amacıyla Sentinel uluslararası deniz operasyonu üzerinde çalışıyor” ifadeleri kullanıldı.