İngiltere’de koronavirüs: Evlerde çürüyen bedenler

İngiltere’de yaşlıların evlerinde ölüme terk edildiği ortaya çıktı. Mart ve Mayıs ayları arasında 700 kişinin evlerinde öldüğü tespit edildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 09 Haziran 2020
  • 19:31

Avrupa genelinde devletlerin Mart ayından itibaren koronavirüs (Covid-19) salgınından kaynaklı karantina kararı almasıyla “evde kal” çağrıları yapıldı. Yeterli sağlık ve bakım olanakları sunmayan kapitalist devletler, yardıma muhtaç insanları ise salgın karşısında kendi kaderine terk etmiş oldu. Covid-19 “risk grubu”nda olanlar ve en çok da 65 yaş üstü emekçiler yaşamlarını sürdürebilmek, temel ihtiyaçlarını karşıyabilmekte daha fazla zorlukla karşı karşıya kaldı.

Salgının en fazla etkili olduğu ve sağlık sisteminin ihtiyaçları karşılayamadığı İtalya gibi ülkelerde emekçiler, “tedavi edilmeyerek” resmen ölüme terk edildiler. Kapitalizmin vahşetini ortaya seren bu durumun, üstü örtülü olarak ve farklı biçimde başka ülkelerde de yaşandığı ortaya çıktı.

Guardian gazetesinde dün yayınlanan bir habere göre, İngiltere’de Mart ve Mayıs ayları arasında 700 kişinin evlerinde öldüğü tespit edildi. Bu ölümlerin arasında yalnız yaşayan çok sayıda yaşlı olduğu, bazılarının cansız bedenlerinin 2 hafta sonra bulunduğu ortaya çıktı. Şimdilik 700 cesetten kaçının sonradan bulunduğu da bilinmiyor.   

Ölümlerin ancak çürüme ve kokunun binaya yayılmasıyla, ya da yakınları, arkadaşları ya da komşularının şüphelenip haber vermesiyle ortaya çıktığı ifade ediliyor. Koronavirüs ölümlerini araştırmak için Patologlar Birliği (Royal College of Pathalogists) bünyesinde oluşturulan komisyonun başkanı Dr. Mike Osborn, cansız bedenlerin çok sonra bulunduğunu, çok sayıda aynı vakayla karşılaştıklarını belirtti.

İngiltere’de 65 yaş üstü nüfus

Yaşlılara yardım kuruluşu Age UK’in Başkanı Caroline Abrahams, “Başından beri yaşlı kişilerin virüs ya da başka nedenlerden evlerinde tek başına ölmüş olabileceklerinden endişe ediyorduk. Kaygılarımızın haklı çıkması son derece üzücü” dedi.

Age UK’in 2019 raporuna göre, 66 milyon nüfuslu İngiltere’de yaşı 65’in üzerinde olan kişilerin sayısı 12 milyon civarında. Bu kişilerden 5,4 milyonu 75, 1,6 milyonu da 85 yaşın üzerinde. Ülkede yaşı 90’ın üzerinde olan kişilerin sayısı 579 bin. Yaşı 100’ün üzerinde olan kişilerin sayısı ise 14 bin 430. Age UK’in tahminine göre 2030’a kadar ülkedeki her beş kişiden biri 65 yaşın üzerinde olacak. İngiltere’de 65 yaş üzeri 12 milyon nüfusun sadece 400.000 kişinin bakımevlerinde yaşadığı tahmin ediliyor.

***

İnsanları evlerde yalnız başına çürümeye terk eden, halk sağlığını korumaktan aciz olan kapitalizm, köküne kadar çürümüş bir düzendir. Bu düzenin tek alternatifi, bakıma ihtiyaç duyan yaşlı insanlara nitelikli, bedava sağlık hizmeti ve bakım sunacak olan sosyalizmdir.