İlticacılar politikasına ve PKK yasağına karşı Köln’de Almanya çapında yürüyüş…

84 örgütün bir araya gelerek oluşturduğu “İçişleri Bakanları Konferansı’na (İMK) Karşı Birlik” platformu 6 Aralık’ta yürüyüş için çağrı yaptı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 06 Aralık 2014
  • 02:04

Almanya’nın 16 eyaletinin içişleri bakanlarının ve federal işleri bakanının 11-12 Aralık’ta Köln’de yapacakları konferans öncesi 84 örgütün bir araya gelerek oluşturduğu “İçişleri Bakanları Konferansı’na (İMK) Karşı Birlik” platformu 6 Aralık’ta yürüyüş için çağrı yaptı.

Almanya genelinde katılım için çağrı yapılan yürüyüş Köln’de gerçekleşecek. “Sınırları aşılsın!” ve “PKK yasağı kaldırılsın!” sloganları ile düzenlenecek yürüyüşe 5 binin üzerinde kitlenin katılması bekleniyor.

Yürüyüşün düzenleneceği güzergah üzerinde kurulan Noel pazarındaki (Weihnachtsmarkt) esnaf, yürüyüş nedeniyle işlerinin engelleneceğini iddia ederek itiraz etmişti. Polis ise yürüyüşü yasaklamış, demokratik hak ve özgürlükler bir çırpıda ayaklar altına alınmıştı.

“İMK’ye Karşı Birlik” platformu ise polisin bu keyfi kararına itiraz ederek bir üst mahkemeye başvurdu, yürüyüşün de her şeye rağmen yapılacağını açıkladı.

Mahkemenin bugün aldığı kararda ise,  polisin “şiddete başvuracak solcu göstericilerin” “tehlikeli” olduğu iddiasını güçlendirecek bir gerekçe gösterilemediği belirtildi ve polisin yasak kararı kaldırıldı.

6 Aralık tarihinde yapılacak yürüyüş saat 13.00’te Friesen Platz’da  başlayacak.

 

“Sınırları aşmak”

Almanya’da düzenli olarak yapılan federal ve eyalet içişleri bakanlarının toplantıları Almanya’nın iç politikalarının yönünü belirliyor. Bu yılki toplantı, Ortadoğu’yu kan gölüne çeviren IŞİD’in insanlık dışı saldırıları ve bölgede süren savaş ile bu saldırılardan kaçan bölge halklarının sınırları aşarak Almanya’ya sığınmasının sürdüğü bir süreçte gerçekleşiyor. Bu nedenle İçişleri Bakanları Konferansının ana konusunu “organize hırsızlık suçu”, holigan ve ultraşiddet gibi konuların yanında, esasta Alman sığınma politikası oluşturuyor. Sığınma politikalarının gündeme gelmesindeki en önemli etkenlerden biri, son aylarda Irak ve Suriye’de IŞİD saldırılarından ve savaştan kaçan çoğunluğu çocuklar, kadınlar, yaşlılardan oluşan sığınmacıların sayısındaki artıştı.

Avrupa’nın sınırları, sınır koruma ajansı “Frontex” tarafından korunmakta. Küresel yoksulluk mağdurlarının, “insani müdahaleler” veya iç savaşlardan kaçan insanların Avrupa’ya girmesi engellenmekte, bu insanlar geldikleri yerlere tekrar geri gönderilmekte veya çoğu kez açık denizlerde kendi kaderlerine, hatta ölüme terkedilmekteler.  Avrupa yüksek surlarla kaplı bir kale gibi korunuyor. Avrupalı emperyalistler bu kalenin korunması için insansız uçaklardan dikenli tellere kadar her türlü önlemi almış bulunuyor.

Avrupalı emperyalistlerin ve özellikle Alman emperyalistlerinin dışişleri ve iltica politikaları biliniyor. Bu politikalar ışığında insanca yaşamak veya sadece yaşamak için sığınan insanlar rehin tutuluyor veya sındırışı ediliyor. Tüm zorlukları ve sınırları aşarak Almanya’ya kadar ulaşabilenler burada milliyetçi ve ırkçı propagandalar eşliğinde, iltica merkezlerinde insanlık dışı muamelelere maruz kalıyor. Alman emperyalist devletinin bu uygulamalarına karşı ilticacılar Berlin, Hamburg, Münih gibi kentlerde çadırlar kurarak, açlık grevlerine yatarak, uzun yürüyüşler düzenleyerek protestolarını yükseltiyorlar.

İMK’nin diğer konusu ise “örgütlü suç”. Burada da özellikle Doğu ve Orta Avrupa kökenli yoksul halk hedef alınıyor. Yani yoksulluk, sefalet ve ayrımcılık içinde yaşayan ve göç eden Romanlar... Bu grup özellikle Köln kentinde belli semtlerde yoğunluklu olarak yaşıyor ve her an polisin tacizine maruz kalıyor. Buralarda polis hiçbir şüphe olmadan kişisel kontroller yapma hakkına sahip.

 

PKK yasağı kaldırılsın!

Alman ve Avrupalı emperyalistlerin iltica politikalarının protesto edileceği yürüyüşte PKK yasağının kaldırılması sloganı da yükseltilecek.

Alman emperyalist devleti, bir savaş ve saldırganlık örgütü olan NATO’nun içinde birlikte yer aldığı Türkiyeli dostlarına hayırsever bir jest yapmış ve 1993 yılında PKK’yi yasaklamıştı. Aynı süreçte Türkiye, Almanya’nın sattığı silahlarla Kürt halkına karşı imha savaşı sürdürüyordu.

Rojava direnişinin ardından Alman devleti PKK yasağının kaldırılmasını da tartışmaya başlamıştı.

Almanya çapında gerçekleşecek olan yürüyüşe geniş bir katılım bekleniyor. Yürüyüşe çok sayıda Alman, Türk ve Kürt grupların, örgüt ve partilerinin yanında BİR-KAR taraftarları da katılacak.

Yürüyüş:

Tarih: 06 Aralık 2014 - Cumartesi
Saat: 13.00
Yer: Köln Friesenplatz / Ring