İklim için derslere girmeyen öğrenciler sokakta!

Dünyanın dört bir yanında öğrenciler iklim için derslere girmeyerek sokaklara çıktı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 15 Mart 2019
  • 22:25

İklim değişikliğine karşı eylem günü olarak ilan edilen bugün gösteriler, Türkiye dahil yaklaşık 100 ülkeyi kapsıyor.

BBC’de yer alan habere göre Hindistan, Nepal, Güney Kore, Avustralya, Fransa, Almanya, İspanya, İskoçya, İngiltere, Kıbrıs’ta öğrenciler halihazırda ders bırakıp protestoya katılanlar arasında yer alıyor.

Türkiye’de eyleme katılan 11 yaşındaki Atlas Sarrafoğlu, İstanbul Bebek Parkı’nda yaptığı konuşmada “Bugün biz gençler olarak geleceğimizden kaygı duyduğumuzu göstermek için buraya geldik. Bugün okula gitmedik. Çünkü okul bekleyebilir ama iklim değişikliği beklemez” dedi. Belçika ve Fransa’da bazı sendikalar öğrencilerin eylemine destek olmak amacıyla grev yapmayı planlıyor.

İngiltere’de toplam 8 milyon öğrenci var. Kimi okullarda müdürler sendikalarının çağrısına uyarak öğrencilere izin vermezken, bazı okul yönetimleri daha esnek tutum alıyor. Okul Müdürleri Sendikası NAHT'tan yapılan açıklamada, “Öğrenciler sadece istisnai durumlarda okul dışına çıkmalı. NAHT gençlerin kendilerini ifade etme hakkını desteklemekle birlikte öğrenciler öncelikle okul vakti okulda olmalı” denildi.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Pazartesi günkü açıklamasında öğrencilerin okul saatlerindeki “aktivizm” planlarını eleştirmiş ve hükümetinin iklim değişikliği sorunu konusunda çalıştığını söylemişti. Birçok öğrenci başbakanın sözlerinin, protesto kararlılıklarını daha da artırdığını söyledi. Eylemci öğrencilerden Jagveer Singh BBC’ye yaptığı açıklamada “Bugünkü siyasetçilerin aldıkları kararların sonuçlarını çekecek olanlar bizleriz” dedi. Eylemin organizatörleri, benzer bir eylem yapan 15 yaşındaki İsveçli kız Greta Thunberg’ten ilham aldıklarını söyledi.

2017’de yaklaşık 200 ülke tarafından imzalanan Paris İklim Anlaşması, küresel ısınmanın sanayileşme öncesi ortalama hava sıcaklığı seviyesinin 2 santigrat derecenin altında tutulması ve en fazla 1,5 santigrat derece olarak gerçekleşmesi için ülkelerin çaba göstermesi hedefi koymuştu. Birleşmiş Milletler ise iklim değişikliğinin yol açacağı felaketleri sınırlamak için sadece 12 yıl gibi kısa bir sürenin olduğu uyarısı yapmıştı.