Hindistan’da bir milyon sağlık çalışanı kadın greve çıktı

Hindistan’da bir kadın doktorun istismar edilip öldürülmesinin ardından başlayan eylem ve grevler sürüyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 20 Ağustos 2024
  • 22:30

9 Ağustos'ta Hindistan’ın Kalküta kentinde 31 yaşındaki bir kadın hekim çalıştığı devlet hastanesinde ölü bulundu. Vücudu vahşice parçalanmış şekilde bulunan kadının toplu tecavüze uğradığı anlaşıldı ve olay ülke çapında büyük öfkeye neden oldu.

Kadın doktorun istismar edilip öldürülmesinin ardından meslektaşları ülke genelinde sokaklara döküldü. Gösteri ve grevler genişleyerek devam ediyor. Meslektaşları için adalet talebiyle protestolarını yoğunlaştıran binlerce sağlık çalışanı, başkent Yeni Delhi'deki hastaneler başta olmak üzere ülke çapında hizmetlerin 24 saat boyunca durdurulması çağrısında bulundu. Çağrıya olumlu yanıt veren sağlık emekçileri, Pazartesi gününden bu yana Hindistan'ın pek çok kentinde devlet hastaneleri ve özel kliniklerde başlattıkları grevi sürdürüyor. Hekim ve kadın örgütü mensubu on binlerce kişi çeşitli kentlerde sokaklara çıkarak adalet talebini yükseltti.

***

Kadınlara yönelik cinsel şiddet Hindistan'da yaygın bir sorun haline gelmiş durumda. Resmi verilere göre 2022 yılında polis 31 bin 516 tecavüz raporu kaydetti. Bu sayının 2021'e göre yüzde 20 artış gösterdiği belirtiliyor. Ayrıca yayınlanan raporlara göre her on beş dakikada bir kadın cinsel saldırıyla karşı karşıya kalıyor. 2022 yılında 1,4 milyar nüfuslu ülkede günde ortalama 90'a yakın tecavüz kaydedildiği ancak polise ve adalet sistemine duyulan güvensizlik nedeniyle birçok saldırının rapor edilmediği biliniyor. Davaların genellikle yıllarca sürmesi ve saldırganların yargılanması yerine mağdurların damgalanması birçok saldırının kayda geçmemesine neden oluyor.

Daha önce de 2012 yılında Yeni Delhi'de Hintli bir öğrencinin toplu şekilde istismar edilmesi ve canice öldürülmesi ülke ve dünya çapında büyük gösterilerin fitilini ateşlemişti.

Sağlık emekçileri faillerin cezalandırılmasını ve hastanelerde güvenli dinlenme salonları ve video gözetimi başta olmak üzere daha fazla güvenlik önlemi alınması talep ediyor.