Hamburg, Köln ve Paris’te Efrîn işgali protesto edildi

Sermaye devletinin Efrîn’i işgal etmesi, Avrupa kentlerinde protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 25 Mart 2018
  • 07:21
Köln

Köln

Köln

Köln

Paris

Paris

Paris

Paris

Paris

Paris

Paris

Paris

Hamburg

Hamburg

Hamburg

24 Mart Dünya Efrîn Günü dolayısıyla miting ve yürüyüş yapıldı. Miting ve yürüyüş için önce saat 14.00'te merkez tren istasyonu önünde toplanmaya başlandı. Toplanma alanına gelenler yine son dönemlerde rutin bir uygulamaya dönüşen polis kontrolünden geçtiler. Ellerindeki pankart ve bayraklar tek tek kontrol edildikten sonra alana alındılar. Yasak olan pankart ve bayraklara el konuldu. Toplanma yeri yoğun polis kuşatması altındaydı.

Toplanma alanı çoğunluğunu Kürt kitlesinin oluşturduğu bir kalabalık tarafından dolduruldu. Anti-faşist guruplar ve göçmen demokratik kurumlar da pankart ve kurum flamalarıyla eyleme katılıp destek sundular.

Mitingde işgalci Türk sermaye devletinin Efrîn işgali ile ilgili konuşmalar yapıldı. Konuşmacılardan Sol Parti Milletvekili Martin Dolzer, Efrîn işgali ile ilgili sermaye devletine dönük tepkilerinin yanı sıra, A. Öcalan'ına uygulanan tecrite ve PKK'ye dönük yasağa da değindi, bunların kabul edilemez olduğunu belirtti. Nav-Dem temsilcisi ise Kürt derneklerinin üzerindeki baskıları teşhir etti, Almaya ile Türk sermaye devletinin kirli pazarlılarına dikkat çekti.

Konuşmalardan sonra yürüyüşe geçildi. Yürüyüşte en önde üzerinde “Türkiye ile yapılan ticari anlaşmalara son!” pankartı taşındı. Ses cihazı aracılığıyla çalınan Kürtçe müziği bahane eden polisler yürüyüşü engellemeye çalıştılar. Buna, tüm kitle tarafından “Polis defol” sloganı ile karşılık verildi. Kitlenin kararlılığı üzerine polis geri adım attı. Yürüyüş yeniden başladı.

Yaklaşık 5 km yürünerek Sterschanze istasyonun önüne gelindi. Burada tekrardan Efrîn'e yönelik işgali teşhir eden konuşmalar yapıldı. Bir sonraki yürüyüş için yapılan çağrının ardından eylem sona erdi  Eyleme 5 bin kişi katıldı.

BİR-KAR da yürüyüşe kendi kurum flamalarıyla katılarak destek oldu. Ayrıca miting esnasında Kızıl Bayrak gazetesi satışı yapıldı.

Köln

Sermaye devletinin Efrîn işgali 24 Mart Cumartesi günü Almanya Köln’de yapılan bir yürüyüşle bir kez daha protesto edildi. Protesto eylemine BİR-KAR’ın da içinde olduğu kurumlar katıldı.

Yürüyüş için ilk önce saat 13.00'te Ebertplatz'da toplanıldı. Burada bir süre beklenildikten sonra, saat 13.30'da yürüyüş başlatıldı.

Çoğunluğunu Kürt kitlesinin oluşturduğu 4 bin kişilik yürüyüş, başından itibaren polis kuşatması altında yapıldı. Çevre kentlerden takviye kuvvet olarak getirilen polis gücü, öncekilerden farklı olarak bu kez eylemcilerin taşıdığı her şeyin yasaklı olup olmadığını sordu, eylemcilerin içine girerek pankart ve dövizleri gözledi, resim çekti, çekim yaptı. Kısacası, kitleyi provoke etmek için her yola başvurdu.

Diğer eylemler olduğu gibi, bu yürüyüş de öfke yüklüydü. Özellikle genç kuşak ve kadınlar hiç aralık vermeden eylemin başından sonuna dek slogan attı. Öfke içinde Türk sermaye devletini, dümenindeki Erdoğan'ı protesto ettiler. Diğer yandan da yapılan tüm konuşmalarda Efrîn işgalini protesto edildi.

İşgalin suç ortağı olan ABD, Rusya ve Almanya da protestoların hedefi yapıldı. Türk sermaye devleti ve Erdoğan karşıtı sloganların yanı sıra, özellikle Alman devletine yönelik sloganlar da haykırıldı. Almanya'nın sermaye devletine silah satışını derhal durdurması istendi.

Eylemde, “Katil Erdoğan!”, “Diktatör Erdoğan!”, “Yaşasın Efrîn direnişi!”, “Türk ordusu Efrîn'den defol!”, “Merkel finanse ediyor, Erdoğan bombalıyor!” ve “Yaşasın enternasyonal dayanışma!” en çok ve en sık atılan sloganlardı.

Kısa bir güzergahtan geçilerek ünlü Dom Kilisesi’ne gelindi. Burada başta Kürt kurumları olmak üzere, çeşitli kurum temsilcileri birer kısa konuşma yaptılar. Protesto eylemi sermaye devletini işgaline karşı daha fazla duyarlılık ve Kürt halkıyla daha güçlü ve kütlesel dayanışma çağrıları ile sona erdi.

Paris

Türk sermaye devleti ve güdümündeki çetelerle Efrîn'e yönelik gerçekleştirdiği işgal ve soykırım saldırıları 24 Mart Dünya Efrîn'le Dayanışma Günü’nde Fransa Paris'te protesto edildi. Fransa Demokratik Kürt Konseyi CDK-F, Paris Efrîn'i Sahiplenme Platformu, Fransa Kürdistan Dostluk Derneği, Fransız Komünist Partisi PCF, Solidaire sendikası, Alternative Libertaire gibi birçok yerli ve göçmen kurumun katılımıyla kitlesel yürüyüş ve Newroz kutlaması gerçekleşti.

Gare du Nord'da kitlenin toplanmasının ardından saat 13.00’te Fransızca pankartlar arkasında oluşturulan kortejlerle Republique Meydanı’na yüründü. Kortejin en önünde “Fransa Kürdistan Derneği” pankartı arkasında onlarca PCF-Fransız Komünist Partisi militanları ve belediye ve vekil seçilmişlerinden oluşuyordu. Diğer pankartlarda ise Efrîn’e yönelik saldırıları teşhir eden ev dayanışma çağrısı yapan şiarlar yer aldı.  Eylemde dövizler taşındı, sloganlar haykırılarak ses araçlarından Fransızca bilgilendirme konuşmaları yapıldı.

Kitlenin Republique Meydanı’na varmasının ardından meydanda Newroz kutlaması için kurulu olan sahne ile program, Efrîn'de Türk sermaye devleti ve çetelerinin saldırıları sonucu hayatını kaybeden çocuklar anısına saygı duruşu ile başladı. Etkinlikte Fransa Demokratik Kürt Konseyi, Fransız Komünist Partisi, Solidaire sendikası, NPA-Yeni Anti-Kapitalist Parti adına konuşmalar yapılarak direniş selamlandı. Fransa ve Avrupa'nın katliamlara sessizliğine karşı, Kürt halkına yönelik gerçekleşen katliamlara karşı sorumluluklarını üslenmesi ve Türkiye ile kirli çıkar ilişkilerine son vermesi talep edildi. Etkinlik Eleanore Fourniau, Pınar Aydınlar ve müzik gruplarının katılımı ile hep birlikte söylenen marş ve türküler eşliğinde bitirildi.

BİR-KAR’ın da flamalarıyla katıldığı etkinlikte “Newroz ateşini sömürgeciliğe ve emperyalizme karşı büyütelim! Eşitlik ve özgürlük sosyalizmde!” şiarlı TKİP Yurtdışı Örgütü imzalı Newroz bildirileri dağıtıldı.

Kızıl Bayrak / Hamburg-Köln-Paris