Göçmenler açlık grevine başladı

İngiltere'de göçmenlerden bazılarının Ruanda'ya gönderilme kararı alındı, göçmenler açlık grevine başladı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 03 Haziran 2022
  • 18:40

Manş Denizi'ni geçerek İngiltere'ye gelen göçmenlerden bazılarının Ruanda'ya gönderilme planına tepkiler sürerken, gönderileceklerine ilişkin resmi bildirim alan göçmenler, açlık grevine başladıklarını duyurdu.

Gatwick Havalimanı yakınındaki Brook House gözaltı merkezindeki 17 göçmen, yaşadıklarını BBC'ye anlattı.

Göçmenler, kendilerine verilen gönderilme kararının detaylarını da paylaştı. 1 Haziran tarihli bir belgede, sığınma başvurusu yapan kişinin bilgileri yer alıyor ve yakın zamanda Ruanda'nın başkenti Kigali'ye sevk edileceği bilgisi yer alıyor. Belgede, göçmenin bu karara itiraz hakkının bulunmadığı da bildiriliyor.

Beş günlük açlık grevi yapan 17 göçmen arasında yer alan bir kişi, yemek yemediklerini, açlık grevini şekerli su ile sürdürdüklerini, gardiyanların ise kendilerine şeker vermeyi kestiğini anlattı.

İngiltere'de ailesi bulunan ve Ruanda'ya gönderilmesi planlanan Ali, göç merkezindeki yetkililerin kendisini "yemek yemeye ve Ruanda uçağına sağlıklı binmeye" telkin etmeye çalıştıklarını söyledi.

Gözaltı merkezindeki göçmenler, merkezde kameralı cep telefonlarının yasak olduğunu, yalnızca internetsiz telefonların kendilerine verildiğini belirtti.

Ruanda'ya gönderilme kararının iletildiği belge, 20 sayfa uzunluğunda ve yalnızca İngilizce olarak hazırlanmış. Bir bölümde ise, belgenin içeriğini açıklamak için tercümanın hazır bulunduğu bilgisi veriliyor.

Göçmenlerden ikisi, imzalamaları gereken belgeyle ilgili BBC muhabirinden bilgi istediği çünkü belgeyi okumaya yeterli İngilizceleri bulunmadığı aktarıldı.

Gönderilme kararı 100 kişiye bildirilmiş

Toplamda kaç kişiye Ruanda'ya gönderilme kararının iletildiği açıklanmadı. Ancak Care4Calais adlı vakıf, geçen ay ülkeye gelen yaklaşık 100 kişiye kararın bildirildiğini tahmin ediyor.

Care4Calais, 60'tan fazla kişiye konuyla ilgili destek sağlıyor.

Ülkesinde askere çağrılan Suriyeli bir göçmen "Ruanda'ya gitmektense ölürüm daha iyi" dedi.

Suriyeli göçmen şunları söyledi:

"Ruanda'ya gönderilip orada beş yıllık oturum alacağımıza ilişkin haberleri gördüğümde kendime vurmaya başladım."

Brook House gözaltı evindeki açlık greviyle ilgili değerlendirmesi istenen İçişleri Bakanlığı sözcüsü, "Merkezdekilerin sağlığı ve refahına azami önem gösterdiklerini" ileri sürdü.

İçişleri Bakanı Priti Patel, Ruanda'ya sığınmacıların gönderilmesi planının ertelenmesi için gösterilen çabalara rağmen, plana sadık kalacaklarını söyledi.

Ancak göçmenlik yasalarıyla ilgili çalışan Avukat Steven Galliver-Andrew, hükümetin 14 Haziran planını uygulamayacağını, Ruanda'ya göçmen gönderilmesine olanak tanıyan yasanın 28 Haziran'da yürürlüğe gireceğini söyledi.

Kaynak: BBC Türkçe