Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Çarşamba günü sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda Gazze Şeridi'nde yaşayan 2.2 milyon insanın kıtlığın eşiğinde olduğuna yeniden dikkat çekti. WHO açıklamasında şunları söyledi: "Kuzey Gazze'de kıtlık her geçen gün daha da yaklaşıyor. İnsanlar açlıktan ölüyor ve hastalanıyor. Mevcut sınırlı gıda yetişkinleri ve çocukları sağlıklı tutmak için yeterli değil."
BM'nin resmi kıtlık değerlendirme kuruluşu geçen hafta, Gazze Şeridi'nde "ölümlerde ve yetersiz beslenmede önemli bir artışa" yol açarak kıtlığın "yakın" olduğunu söyledi. Rapora göre Gazze Şeridi'nde 1.1 milyon kişi açlık ve felaket boyutlarında kıtlık riski altında bulunuyor. Bu sayı mevcut sınıflandırma sisteminin uygulanmaya başlamasından bu yana bu kategorideki en yüksek rakamdır. BM Genel Sekreteri António Guterres düzenlediği basın toplantısında "Bu sayı, Entegre Gıda Güvenliği Sınıflandırma Sisteminin uygulanmaya başlamasından bu yana herhangi bir yerde ve herhangi bir zamanda felaket boyutunda açlık çeken en yüksek insan sayısı" olduğunu söyledi
İsrail'in Gazze'ye saldırısından önce de Gazze'de, İsrail ablukasından dolayı insanlar açlıkla koyun koyuna yaşıyorlardı. Saldırıdan önce beş yaşın altındaki çocukların yüzde birinden daha azı akut yetersiz beslenmeden mustaripti. Saldırıdan sonra bu rakam yüzde 12.4 ile 16.5 arasına yükselmiştir. BM destekli rapora göre eğer mevcut durum değiştirilmezse, "Kuzey bölgelerinde Mart ve Mayıs 2024 arasında herhangi bir zamanda kıtlık patlak verebilir." BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı Genel Komiseri Philippe Lazzarini, "Kuşatma, açlık ve hastalık yakında Gazze Şeridi'ndeki ölümlerin başlıca nedenleri haline gelecek" diyor. Şu ana kadar Gazze Şeridi'nde 23'ü çocuk olmak üzere 27 Filistinli akut yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybetti. Pazartesi günü, Gazze hükümeti basın ofisinden yapılan açıklamada, on iki Filistinli bir uçaktan atılan ve denize düşen yiyeceğe ulaşmak isterken boğuldular.
26 Ocak tarihli kararında belirtilen geçici tedbirler üzerinde hala oybirliğiyle mutabakata varamayan Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanının (UAD) 16 yargıcı Perşembe günü İsrail'e "Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi kapsamındaki yükümlülüklerine uygun olarak" Gazze Şeridi'ndeki Filistinli nüfusa temel gıda maddelerinin tedarikini sağlamak ve yayılan kıtlığı durdurmak için gerekli ve etkili tüm tedbirleri derhal alması çağrısında bulunma konusunda anlaştı. Yargıçlar kararlarında ayrıca "Mahkeme Gazze'deki Filistinlilerin artık sadece kıtlık tehdidi altında olmadığını (...) kıtlığın çoktan başladığını tespit etmiştir" ifadelerine yer verdi.
Siyonist rejim kuşatma altında tuttuğu Gazze Şeridi'ne gıda, yakıt ve elektrik tedarikini kasıtlı olarak engelleyerek soykırım savaşını açlık silahıyla sürdürüyor. 30 Mart günü Uluslararası Kızılhaç Komitesi koordinasyonuyla Refah sınır kapısından gelecek olan yardım tırlarını bekleyen Gazze halkına saldıran İsrail ordusunun saldırısında çok sayıda insan öldürüldü ve yaralandı. Yerel sağlık otoritesine göre 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi'nde en az 32.782 kişi İsrail saldırılarında hayatını kaybetti. Yaklaşık 75,300 Filistinli de yaralandı. Çok sayıda insan kayıp olduğu ve kıyı şeridinde kaos hüküm sürdüğü için rakamların çok daha yüksek olabileceği belirtiliyor… Birleşmiş Milletler, Filistin sağlık otoritesinin verdiği rakamları defalarca güvenilir olarak nitelendirmiştir.
Siyonist rejimin dünyadan tecrit olmasından dolayı ABD Başkanı Biden perde önünde Natenyahu hükümetini eleştirse de Siyonist rejime verdiği destekte hiçbir azalma olmamıştır. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e göre Filistinlilere insani yardım sağlayan en büyük kuruluş ve "Gazze'deki insani müdahalenin bel kemiği" olan UNRWA'ya ayrılan fonun iptal edilmesini öngören bütçe tasarısını imzalayan Biden Filistin halkına karşı siyonist rejimin sürdürdüğü açlık soykırımın da açıkça yer almıştır. Almanya, Fransa İngiltere, Japonya, Kanada gibi büyük emperyalist devletlerde UNRWA'ya ayrılan fonları iptal etmişti.
Filistinlileri "insan hayvanlar" olarak nitelendiren İsrail'in ırkçı Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail'in Refah'a yönelik saldırısını planlamak üzere hafta sonu Washington'da Savunma Bakanı Lloyd Austin'in de aralarında bulunduğu üst düzey ABD hükümet yetkilileriyle bir araya gelmesi de ABD emperyalizminin soykırım suçunun ortağı olduğunu gösteriyor.
ABD ve batı emperyalist blokunun verdiği destekten güç alan siyonist rejim, BM Güvenlik Konseyi'nin bağlayıcı olan derhal ateşkes çağrısı kararından sonra bile, özellikle yerleşim bölgesinin güneyinde hava saldırılarını yoğunlaştırdı. Benjamin Netanyahu, yaklaşık 1,4 milyon kişinin sığındığı Refah'a yönelik askeri saldırı hazırlıklarına şimdiden başladı. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi de İsrailli yetkililerin artan kıtlığa rağmen Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki yardım operasyonlarını reddetmeye devam ettiğini duyurdu.
Siyonist rejimi yalnızlaştırılarak dünyadan tecrit edilmesini sağlayıp Biden’ın siyonist rejime açıktan destek veremez hale getiren dünya halklarının aktif dayanışma eylemlerinden başka bir gücün Gazze'nin açlıkla kırma uğratılmasını önleyemeyeceğini yakın zamanın deneyimleri gösteriyor.