#Fridaysforfuture: “İklim bir banka olsaydı çoktan kurtarılmıştı”

Genç öğrenciler cesurca eylemlere devam ediyorlar. Eylemlerde “İklim bir banka olsaydı çoktan kurtarılmıştı” gibi sloganlar atılıyor. Bazı kentlerin boykotları, gençlerin konuşmaları ve yaratıcı eylemleri ile sisteme karşı olan öfkeyi oldukça iyi simgeliyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 09 Şubat 2019
  • 08:59

Dört haftadan beri Almanya’nın farklı kentlerinde genç öğrenciler her cuma günü küresel ısınmaya karşı boykot yapıyorlar. İsveçli genç öğrenci Greta Thunberg’in başlattığı boykot adeta yeni bir gençlik hareketi halini aldı. 15 yaşındaki Greta, 2018’in Ağustos ayından beri her cuma günü okula gitmeyerek küresel ısınmayı protesto ediyor. Artık yalnız değil. #Fridays for future adlı kitle hareketi dünya çapında on binlerce gencin katılımı ile kalkınmanın ve kapitalist sisteme karşı öfkenin bir ifadesine dönüştü.

Öğrenciler Ocak ayın başından beri Avrupa’nın dört bir yanında “İkinci bir evren yoktur!” şiarı ile her hafta cuma günü sokaklardalar. Örneğin Almanya’nın Münster kentinde öğrencilerin katılımı her hafta bin kişiyi aşıyor. Dortmund ve Düsseldorf kentlerinde katılım ortalama 300 ile 400 arası değişiyor. Aslında öbür Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında grev, boykot vb. eylemlere çoğu zaman mesafeli duran Almanya’daki gençliğin bugün bir değişim yaşadığı görülüyor. #Fridays for future hareketi bu değişimin bir ifadesi durumunda.

Okul yönetimleri, eylemlere katılan öğrencilerin ceza alabileceklerini bildirdiler. Karnelerde bunun “kayda geçileceği” gibi tehditler ile öğrenciler susturulmaya çalışılıyor. Okul yönetimlerinden gelen tehdit gençlerin siyasi iradelerini kırmayı hedefliyor. Bu tehditlerin kaynağı Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin başkanı Armin Laschet’lere (CDU) kadar uzanıyor. Laschet bir dizi konuşmasında “Cuma günleri okula gidilir, eyleme değil” gibi ifadeler kullandı. Ayrıca aynı eyaletin Eğitim Bakanı Yvonne Gebauer (FDP) yaptığı bir açıklamada, “Almanya’da zorunlu eğitim yasasının varlığı konusunda uyarıyorum. Okulu kaytaranlara karnelerinde okula mazeretsiz olarak gelmeme uyarısı yazılacaktır.” diyerek öğrencileri açık bir şekilde tehdit etti.

Genç öğrenciler cesurca eylemlere devam ediyorlar. Eylemlerde “İklim bir banka olsaydı çoktan kurtarılmıştı” gibi sloganlar atılıyor. Bazı kentlerin boykotları, gençlerin konuşmaları ve yaratıcı eylemleri ile sisteme karşı olan öfkeyi oldukça iyi simgeliyor. Kapitalizimin ürettiği küresel ısınmanın sonuçları ile gelecek nesiller boğuşmak zorunda kalacak. Bunun bilincinde olan öğrenciler devletleri ve hükümetleri hedef alıyorlar. Bugünün meclislerinde keskin keskin konuşan düzen siyasetçilerine karşı öfke artıyor ve artık onların izinden gitmek istemeyen kararlı bir gençlik var sokaklarda.

Kızıl Bayrak / Almanya