Fransa'da polislere aklama

Fransa'da 2005 yılında yanlarında Türkiye kökenli bir genç ile birlikte polisten kaçarken bir trafoya sığınan iki gencin elektrik akımına kapılarak ölmesiyle ilgili davada polisler aklandı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 19 Mayıs 2015
  • 08:34

2005 yılının Ekim ayındaki Paris'in Clichy-sous-Bois banliyösünde iki gencin polisten kaçarken trafoya sığınmalarının ardından akıma kapılarak can ermeleri olayından sorumlu polisler yargı tarafından aklandı. Mart ayında görülen davada kararını açıklayan mahkeme, beraat kararının nihai olduğunu ve temyize götürülemeyeceği bildirerek polisleri akladı.

2005 yılında 15 yaşındaki Bouna Traore ile 17 yaşındaki Zyed Benna, bir futbol maçından dönerken polis tarafından kovalanınca trafoya girmişlerdi. İki genç burada can verirken yanlarındaki Türkiyeli arkadaşları Muhittin Altun yanık yaralarıyla kurtulmuştu. İki gencin ölümü büyük tepkiye neden oldu ve günlerce kamu binalarıyla araçların ateşe verildiği öfke patlamasına yol açtı.

Yargılanan iki polis, gençlerin tehlikede olduğunu bildikleri halde yardım etmek için hiçbir şey yapmamakla suçlanıyorlardı.

Gençlerin ölümüyle ilgili dava yıllarca mahkemelerde süründükten sonra 2012 yılında polislerin gençlere 'yardım etmedikleri' suçlamasını iptal eden kararın Yüksek Mahkeme tarafından bozulmasıyla tekrar gündeme geldi.

Mart ayında görülen davada karar 18 Mayıs’ta açıklandı. Beraat kararının nihai olduğu ve temyize götürülemeyeceği bildirildi. Rennes'de görülen davaya bakan yargıç, iki polisin de "mutlak ve ciddi tehlikenin açıkça farkında olmadıkları" kanısına vardı.

Ölen gençlerden Zyed'in kardeşi Adil Benna kararın 'iğrenç' olduğunu söyleyerek "Polislerin dokunulmazlığı var. Sadece bu davada değil hep böyle" diye tepkisini dile getirdi.

Sanık polislerin avukatı Daniel Merchat ise müvekkillerinin 'rahatladıklarını' kaydetti.

Ancak Rennes'de görülen davaya bakan yargıç, iki polis memurunun da "mutlak ve ciddi tehlikenin açıkça farkında olmadıkları" kanısına vardı.