Fransa’da ırkçılık ve polis şiddeti protesto edildi

Fransa’da dün eş zamanlı eylemlerle birçok kentte polis şiddeti ve azınlıklara baskılar protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 07 Haziran 2020
  • 23:07

Fransa’da yakınlarını polis şiddetiyle kaybeden ailelerin kolektiflerinin çağrısıyla tüm ülkede eş zamanlı eylemler örgütlendi. Çok sayıda kolektifin, örgütün çağrısını yaptığı eylemler valilikler tarafından yasaklandı.

Fransız sermaye devletinin eyleme yönelik yasaklama tutumu doğrultusunda polis de eylemleri ablukaya aldı ve taciz etti. Baskılara rağmen Lille, Nice, Bordeaux gibi birçok kentte binlerce kişi sokaklara indi. Eylemlerde adalet talebi, Fransa’daki önemli polis cinayeti davalarına dikkat çekilerek haykırıldı. Tüm eylemlerde “Adalet yoksa barış da yok!” şiarı öne çıktı. 

Paris

Merkezi çağrıdan bağımsız olarak saat 15.00’te ilk eylem Siyahiler Tugayı adıyla bir kolektif tarafından ABD konsolosluğu önündeydi. Eylem alanının tamamı çelik bariyerlerle kapatıldı. Polis alana kontrollü girişlere izin verirken özellikle siyahlara yönelik ayrımcılık burada da çok açık görünür haldeydi. Beyaz tenli eylemcilerin çantası aranmadan geçebilirken siyahlar özel olarak ayrıldı. Kitle yavaş yavaş alanda toplanırken polis saldırı düzeni alarak ortamı terörize etti. Kitle yürümek istediğinde TOMA’ları getirdi. Birkaç yüz eylemciden oluşan kalabalık bekleyişine uzun süre devam etti. Ardından kolektif adına siyahilere yönelik ayrımcılık ve polisin tutumu teşhir edilerek eylem bitirildi.

Saat 17.00 çağrısı için Eyfel kulesinin arkasındaki Champ de Mars’da kitle uzun süre sloganlarla tur attı. Yaklaşık 2 bin gencin katıldığı eyleme Laming Dieng’in ailesi, Sabri’nin ailesi ve Sarı Yelekliler de katıldı. 

Eylemde aileler adına konuşmalar yapıldıktan sonra alanda bekleyişe geçildi. Fakat polis bir süre sonra alanı giriş çıkışlara kapattı. Saldırı hazırlığı ve uyarı anonsları yapan polis kitleyi terörize etti. Kitle polis tehditlerine karşı kararlı duruşunu sürdürdü. Çevreden izleyenlerden de alkışlarla destek gösterildi. Polis sonra çemberi daraltıp alanda kalan az sayıdaki eylemciyi şiddet uygulayarak alandan çıkarttı.

Paris’in tüm ana caddeleri binlerce polis, çelik bariyer, TOMA’larla polis ablukası altına alındı. Eylemci sayısına göre orantısız bu polis yığınağının baskı politikalarına karşı eyleme dair bir mesaj olduğu açıktı. République Meydanı’ndaki eylemin çıkışında ve pek çok noktada polisin tacizleri vardı.  

Marsilya

Georg Floyd’un katledilmesini protesto etmek için toplanan binler polis şiddetine karşı yürüdü. Yasak gerekçesiyle başından itibaren eyleme yoğun polis baskısı uygulandı. Buna karşı eylemcilerin cevabı militanca karşılık vermek oldu. Polisin karşısında iradi bir çatışma başlatıldı. Yol üstünde barikatlar kuruldu. Havai fişeklerle polislerin saldırılarına karşılık verildi. Polis de yoğun gaz bombası kullanarak kitleye saldırdı. Kitle kararlı duruşuyla uzun süre çatıştı. Polisler yer yer geri çekilmek zorunda kaldı. Gecenin ilerleyen saatlerinde eylem bitirildi.

Kızıl Bayrak / Paris