Gece çalışmaları sürüyor

İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Gecesi hazırlıklarına Hamm'da, Fransa'nın 3 kentindeki faaliyetlerle ve İsviçre’de devam ediliyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 01 Kasım 2022
  • 20:30

Ekim Devrimi’nin 105., Türkiye Komünist İşçi Partisi’nin (TKİP) kuruluşunun 24. yıldönümü vesilesiyle Wuppertal kentinde düzenlenecek olan “İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği” şiarlı geceye çağrı kapsamında Hamm'da, Fransa'nın 3 kentinde ve İsviçre’de faaliyetlere devam ediliyor.

Fransa’da gece çalışmaları

Fransa'dan sınıf devrimcileri merkezi gece çalışmalarını farklı araçlarla sürdürüyor. Ekim Devrimi’nin 105., Türkiye Komünist İşçi Partisi’nin (TKİP) kuruluşunun 24. yıldönümü vesilesiyle Wuppertal kentinde düzenlenecek olan “İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği” şiarlı geceye çağrı kapsamında afişleme yapılıyor, el ilanı dağıtımı ve davetiyeler emekçilere ulaştırılıyor.

Eylül ayı itibariyle yoğun bir çalışma temposu için önce taraftarlar birlikte tartıştı. Gecenin önemi ve gidiş planlaması için teknik görev dağılımları yapıldı. Kasım ayına girilmeden afiş çalışması bitirilerek kalan günler bilet dağıtımı ve etkinliğe geleceklerin netleştirilmesine ayrıldı.

Afişler özellikle Türkiyeli ve Kürdistanlı göçmen emekçilerin yoğun yaşadığı bölgelerde kullanıldı. Paris merkezde Strasbourg Saint Denis Mahallesi ve Drancy banliyösünde, Brötanya'da Lorient kentinde, Alsaz bölgesi ve Strasbourg kentinde afişlemeler yapıldı. Türkiyeli marketlerin, pazar yerlerinin çevrelerinde afişler daha çok kullanıldı.

Düğünlerde kitap ve Bir-kar stantları açılarak hem gece çağrıları yapıldı hem de göçmen işçi ve emekçilere diğer materyaller ulaştırıldı. Emekçilerle savaş ve özellikle yakıcı etkisi artarak devam eden enflasyon üzerine sohbetler edildi. Katılamayacak olan işçi ve emekçilerden de dayanışma için davetiye alanlar oldu.

Fransa'da tüm tüketim maddelerinin fiyatları artarken en ağır şartlarda çalışan göçmenlerin ücretlerine zam yapılmadı. Bununla birlikte kriz tüm emekçileri etkiliyor. Buna karşı tepkiler de ortaya konmaya başladı. Özellikle Rafineri grevleri sonrası sınıf mücadelesini yükselten işçi ve emekçilerin sayısı artıyor. Bu süreçte grevlerin, genel grevlerin gerçekleşiyor olması gece çalışmalarında güncel sorunlara dair tartışma yapma zemini sağlıyor. “İşçilerin birliği olmadan genel grev etkili olmaz, göçmenleri bu mücadeleye katacak halkların kardeşliği sağlanmadan sorun çözülmez” dendiğinde bunun olumlu etki yarattığı görülüyor. Ayrıca Genel grev vesilesiyle eylemde karşılaşılan Türkiyeli ve Kürdistanlı göçmen işçilere de gecenin tanıtımı ve son dönem gelişmelerine dair bildirilerden verilerek sohbetler edildi. Böylesi eylemlerde gece çalışması yapılabilmesi gecenin şiarlarının daha güçlü bir karşılık bulmasını sağladı.

Sınıf devrimcileri güçlü bir katılım sağlamak için her 3 kentte de çalışmalarına devam ediyor.

İsviçre’de gece çalışmaları

Ekim Devrimi'nin 105’inci ve TKİP’nin 24’üncü kuruluş yıldönümü vesilesiyle “İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği” şiarı altında düzenlenecek gecenin çalışmaları İsviçre’nin Lozan ve Nöşatel kentlerinde gerçekleştirildi.

İlk olarak esnaf ve ev ziyaretleriyle bilet satışı yapıldı, dünya genelinde oluşmakta olan toplumsal olaylar, ekonomik krizler, savaş ve sosyal gerileme üzerine konuşmalar ve tartışmalar gerçekleştirildi. Korona sürecini fırsat bilen emperyalist-kapitalist sistemin, insanları pasifize etmeyi ve sosyal ilişkileri zayıflatmayı belli oranda başardığı gözleniyor. Bu kopuk ve uzak insan ilişkileri ortamında bizlerin ısrarla yürüttüğü kitle çalışması, insanların gözünde daha bir değer ve saygınlık kazanıyor. Sohbetlerde sosyal ve ekonomik zorluklar hemen herkesin ilk gündem maddesi oluyor.

Faaliyetin devamında, Türkiyelilerin işlettiği birkaç kahveye el ilanları dağıtıldı. Türkiyelilerin gittiği marketlerin, restoranların ve meydanların yakınlarına ise afişler asıldı. Kalan günlerde geceye iyi bir katılım sağlamak için çaba harcanacak ve katılacak kişilerle gidiş günü planlanacaktır.

Hamm’da gece faaliyeti

Pandemiden dolayı iki yıldır yapılamayan yurtdışı merkezi gece etkinliği bu yıl Almanya’nın Wuppertal şehri Unihalle'de gerçekleştirilecek.

Sınıf devrimcileri gecenin tanıtımı ve geniş bir katılım sağlamak için bulundukları her şehirde çalışma yürütüyorlar. Çalışmalarda bilet satışı, afiş asma çalışmaları ve çağrı ilanı dağıtımı yapılmakta, emekçilerin geceye katılımı örgütlenmeye çalışılmaktadır.

Gece faaliyet yürütülen yerlerden biri de Hamm kentidir. Bu kapsamda şehrin merkezi noktalarına gece afisleri asıldı, emekçilerin evlerinin posta kutularına çağrı ilanları bırakıldı. Esnaf ve kurum ziyaretleri yapılarak bilet satışı gerçekleştirildi. Geceye hazırlık çalışmaları, etkinliğin yapılacağı güne kadar devam edecek.

Kızıl Bayrak / Paris, Hamm, Lozan – Nöşatel