Frankfurt LSG’de bildiri dağıtımı

BİR-KAR İşçi Komisyonu, işçi kıyımına karşı LSG Sky Chefs işçilerini mücadeleye çağırdı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 09 Kasım 2018
  • 07:33

Lufthansa’nın yemek-servis işlerini yapan LSG Sky Chefs bir yılı aşkın bir süredir, işlerinin iyiye gitmediği, rekabet güçlerinin düştüğü ve işgücünün kendilerine pahalıya mal olduğu gibi gerekçelerle yüzlerce işçinin işine son vereceğini açıklamıştı.

Aradan geçen zamanda kimi işçiler paralı çıkış alıp işten ayrıldı. Yüzlerce işçi havaalanının dışındaki bir başka işletmeye gitmeye zorlandı. Giden işçilerin eski kontratları iptal edilerek yeni başlamışlar gibi ücret ödenmeye başlandı. Geriye kalan işçiler ise her şeye rağmen havaalanı içindeki birinci işletmede kalmak ve işçi kıyımına karşı mücadeleyi örgütlemek için çaba sarf ettiler.

Halihazırda LSG’nin iki işletmesinde toplam 3 bin 200 işçi çalışmaktadır. LSG patronları son yaptıkları açıklamayla, saldırılarını daha da arttırarak, her iki işletmeden toplam bin 200 işçinin işine son vereceklerini ilan etmiş bulunuyorlar. Yine benzer gerekçelerle gündeme getirilen işçi kıyımı işçiler arasında şaşkınlıkla birlikte öfkeye yol açmış bulunuyor.

LSG patronları ne derlerse desinler, çoğu işletmeye on yıllarını vermiş işçiler bunun bir bahaneden ibaret olduğunu, esas hedefin, buradaki işletmeleri tasfiye ederek Çek Cumhuriyeti’ne taşımak olduğunu belirtiyorlar.

İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu (BİR-KAR) İşçi Komisyonu da LSG’deki gelişmelere baştan beri ilgi duyarak süreci yakından takip etti. Ve dahası işçi kıyımına karşı bir direniş örgütlemek için çaba sarf ederek, örgütlenme faaliyetlerine ciddi katkıları oldu.

BİR-KAR İşçi Komisyonu, daha önce defalarca yaptığı gibi, dün (8 Kasım) de LSG işçilerine yönelik bir bildiri dağıtımı gerçekleştirdi. Dağıtımın, işçilerin de katıldığı işletme toplantısıyla aynı gün olması ilgiyi arttıran bir faktör oldu. Zira patronlar işçi kıyımına yönelik ayrıntıları dünkü toplantıda açıklayacaklardı. Bildirinin içeriği de patronların olası açıklamalarına karşı işçileri uyaran ve saldırılara karşı birleşmeye çağıran nitelikteydi.

Bildiri toplantıya gelen LSG şeflerinin de eline geçtiğinden, şefler anında reaksiyon gösterdiler. Gönderdikleri bir güvenlik görevlisi tarafından, bildiri dağıtan arkadaşların fotoğrafları çekilerek, orada dağıtım yapamayacakları bildirildi ve havaalanı güvenliğinin çağrılacağı söylendi. Uyarıya rağmen dağıtıma devam edilerek faaliyet tamamlandı.

Bildiride, patron yanlısı tutumundan dolayı teşhir edilen, Ver.di sendikasının havaalanı şubesinin başkanı Christina Weber de toplantıda bildiriye tepki göstererek, kendisine haksızlık edildiğini iddia etti.

 İşçiler ve işçi temsilciliği ise bildiriyi memnuniyetle karşılayarak, BİR-KAR’a teşekkürlerini ilettiler.

 Kızıl Bayrak / Frankfurt