PCF (Fransız Komünist Partisi) Bretagne’da festival düzenledi. Lorient Parc des expositions’da (sergi alanı) iki günlük geleneksel programıyla kitleleri mücadeleye çağırdı. Festival alanı Humanite gazetesinin ve PCF’in pankartları asıldı. PCF’in yerel örgütleri kendi tanıtım standlarını açtı. Ayrıca NPA, Filistin’le Dayanışma Derneği, Sarı Yelekliler, CGT ve CGT’ye bağlı SBFM fabrikası işçileri, Barış Derneği, Riposte gazetesi stand açtı.
Kitap fuarı, belgesel gösterimleri ve okuma salonu ile festivale gelenlere program dışı alternatif alanlar da sunuldu. Bir dizi yazar imza günü düzenlerken bölgenin anadili olan Brötanca kitaplar da sergide yer aldı. SBFM işçilerinin tarihini anlatan bir fotoğraf sergisi ve iki ressamın tabloları sergilendi. Çocuklar için de oyun alanı kuruldu.
Komünistler de festivalde
Türkiyeli ve Kürdistanlı gruplardan Kürt derneği ve BİR-KAR stand açtı. BİR-KAR standında Fransızca TKİP programı, Greif işgali broşürü, Rojava işgali üzerine açıklama, BİR-KAR broşürü yer aldı. Tutuklu sınıf devrimcileriyle dayanışma çağrısı yapılarak takvim satışı gerçekleştirildi. Festivale katılan onlarca işçi ve emekçiye Türkiye’de ve Fransa’da yürütülen mücadele anlatıldı. TKİP bayrak ve afişleri dışında 5 Aralık Genel Grevi’ne çağrı yapan Grev ve Direnişlerle Dayanışma Komitesi afişleri de asılarak işçi ve emekçiler greve çağrıldı.
Kadın cinayetlerine karşı eylem
İlk gün programı panellerle başlarken çok sayıda tartışma gerçekleştirildi. Ekoloji, dünden bugüne mücadele, SBFM ve sarı yelekliler gibi başlıklarda konuşmalar yapıldı. Akşam saat 19.00’da kadınlar kadın cinayetlerine dikkat çekmek için konser alanında sloganlarla toplandı. Öldürülen kadınlara dikkat çekmek için bir dakikalığına yere yattılar. Tabutları ve dövizleriyle kadına yönelik şiddeti teşhir eden kadınlar hep bir ağızdan şarkı söyledi.
İlk gün programı Laurent Morisson, Revers, Les Negresses vertes gurpları seslendirdiği şarkılarla tamamlandı.
Coşkulu final
İkinci gün şehir dışından gelenlerle katılım artarken yine paneller ve belgesel gösterimleri ile gün başladı. İkinci günün en kalabalık paneli “Marksizmin bugünü” başlığıydı. Diğer panellerin neredeyse üç katı katılım olurken çok sayıda kişi ayakta izledi. Küresel ısınma ve sıfır karbon tartışmasınaysa hiç ilgi yoktu. Avrupa parlamentosu seçimlerinden yerel seçimlere uzanan süreç de yerel gündemiyle ilgi çekti.
İkinci günün son paneli Kürdistanlı ve Türkiyelilere verildi. Panel iki ayrı bölümden oluştu. İlk olarak Kürt hareketin yazılı bir metin okumasıyla gerçekleşti. Akabinde BİR-KAR’ın sunumu yapıldı.
BİR-KAR’ın sunumu dünya genelinde kapitalist düzen çelişkilerinin oluşturduğu ekonomik krizler ve emperyalist rekabetler anlatıldı. Bu son süreçte gelişen emekçi kitle hareketlerin ve yaratığı kazanımları örneklendirilerek, toplumsal ve siyasal hareketliliğin önemine vurgu yapıldı. Gerici-faşist parti AKP’nin 2002 seçimleri bu yana Türkiye işçi sınıfına, Kürtlere, ilerici ve devrimcilere yönelik baskılar anlatıldı, 2015 referandumu ile diktatörlük olan tek adam rejimine geçişin pekiştirmek istendiği anlatıldı. Rojava’da başlatılan işgal harekâtının iç politikaya dönük olduğu, işçi sınıfının örgütsüzlüğünden kaynaklı, Kürtlere karşı şovenizmin körüklendiği ve işçi sınıfın haklarına yeni reformlarla çok ağır saldırıların gerçekleştiği ifade edildi. Rojava’daki sürecin emperyalist devletler ve maşaların nüfuz alanına dönüştüğü ve buna karşı hakların kardeşliği yükseltilerek işgalcilere karşı mücadele edilmesi gerektiği beyan edildi. Sunum devrimci bir partinin ve devrimci bir sınıfın önemine vurgu yapılarak, Ekim Devrimi’nin tarihsel dersi hatırlatılarak bitirildi.
İkinci gün müzik programında Stephanie Martial, Lenine Renaud ve Feloche grubunun sahne almasıyla festival akşam saatlerinde son buldu.