İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu (BİR-KAR) tarafından organize edilen ve bu sene 4.’sü yapılan geleneksel festival, başarılı ve coşkulu bir katılım ve programla gerçekleştirildi.
Almanya’nın Essen kentinde düzenlenen festivale bin 500’e yakın işçi, emekçi ve genç katıldı. Uzak bölgelerdeki sembolik katılımlar dışta tutulursa, katılımın ezici çoğunluğu ev sahibi kent ile onu çevreleyen yakın kentlerden gerçekleşti.
Özellikle son bir ayda, binlerce afiş, el ilanı, süreçte gerçekleşen kitle eylemleri ve etkinliklere katılım ve bilet satışı gibi araçlarla yoğun bir şekilde ön hazırlık süreci örüldü. Bu vesileyle binlerce emekçiye yüz yüze ve dolaylı yollardan ulaşma fırsatı yakalandı.
Haziran ayındaki yoğun etkinliklerin yanı sıra, gerçekleşen başka festivaller ve hatta aynı gün yakın bir bölgede gerçekleşen bir başka festival gibi etkenler katılımı olumsuz etkileyen faktörler oldu. Fakat buna rağmen gerçekleşen katılımın yoğun emeğin ürünü bir sonuç olduğunu ifade etmek gerekiyor.
Alanın kolektif bir şekilde hazırlanmasının ardından, saat 15.30’a doğru festival programı, kapitalizmin eleştirisini içeren ve günümüz dünyasının tablosunu kısaca ifade eden açılış konuşması ve “Haykır acını ey halk!” şiiri eşliğinde yapılan saygı duruşuyla başladı.
Yerli, Afrikalı, Yunanistanlı, İranlı ve Türkiyeli öğelerden müteşekkil olan festival programı enternasyonal nitelikteydi. Programın bu enternasyonal niteliği katılıma da yansıdı. Festival alanı çeşitli kıtalardan ve ülkelerden emekçilerin kardeşleşmesine tanıklık etti. Programın tümü, konuşma ve şiirler de dahil iki dinden (Türkçe-Almanca) başarıyla sunuldu.
Festivalde, Mikail Aslan ve grubu, Afrikalı Ritim grubu, İran Protesto müziği, Sommerhaus, Compania Bataclan, Jugend-Band ressistance, S. Castro, The Greek Orfeas (folklor grubu) ve Türkiye’den gelen Miraz sahne aldı.
Katılan emekçiler bir yandan akan programı izlerken, bir yandan da kolektif emeğin ürünlerinden oluşan yemek ve enformasyon standlarını ziyaret ettiler.
Festivalde, MLPD, Die Linke, Partizan, Trotz Alledem, Heyva Sor, İranlı devrimciler, Devrimci İşçilerin Birliği (Alman) gibi parti ve gruplar stand açtılar. Ayrıca kadın örgütlenmesi PiA, DGB Avrupa (RJ) ve Kızıl Afacanlar da standlarıyla yer aldı. ATİF’in mesajı ise zaman sıkışıklığının ürünü teknik bir aksamadan ötürü okunamadı.
Festival alanına, BİR-KAR, RJ ve PiA imzalı, anti-kapitalist, anti-faşist ve devrimci şiarların yer aldığı onlarca pankart asıldı. Katılımcı bir grubun astığı, “Hindistan’daki devrimci tutsaklara özgürlük!” pankartı dikkat çekti.
İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu adına yapılan konuşma, kimlik siyasetinin, burjuvazinin elinde emekçiler arasında ayrımcılığı körüklemenin ve böylece kardeşleşmeyi önlemenin önemli bir silahı olduğu; bunun karşısında işçilerin birliği, halkların kardeşliği mücadelesinin biricik çözüm olduğu, bu festivalin de bu anlayışın ürünü olduğu vurgusuyla başladı.
Ardından, kapitalizmin doğrudan sonuçları olan, işsizlik, yoksulluk, savaş, ırkçılık, göç ve çevre kirliliği gibi sorunlar temelinde günümüz dünyasının karşı karşıya kaldığı sorunlara açıklık getirildi. Hızla tüketilen kaynaklar, yok olan hayvan ve bitki türleri, silahlanmaya ayrılan devasa bütçeler, iklim sorunu, savaşlarla yok edilen ülkeler, hızla artan göç dalgaları vb. toplumsal sorunlar zaman zaman çarpıcı rakamlarla somutlanarak, kapitalizmin insanlık, doğa ve tüm gezegen için hazırladığı karanlık geleceğin tablosu çizildi.
Konuşmada devamla, tüm bunlara karşı dünyanın dört bir yanında gelişen ve bir türlü durdurulamayan ve süreklilik kazanan gösteriler, isyanlar, halk ayaklanmaları, proleter kitle hareketleri, gençlik eylemlerinden örnekler verilerek; bu sürecin eninde sonunda kendi devrimci önderliğini yaratacağından, tarihin ibresinin yeniden devrim ve sosyalizmden yana döneceğinden, insanlığın kapitalist barbarlığa yanıtının bir kez daha devrim olacağından kuşku duyulmadığı vurgulandı.
Konuşma emekçiler tarafından ilgiyle dinlendi ve “Yaşasın devrim ve sosyalizm!” sloganıyla karşılandı.
Festival, akşam saatlerinde, en son sahne alan grup Miraz’ın seslendirdiği Kürtçe-Türkçe türküler eşliğinde çekilen coşkulu halayların ardından sona erdi.
4. festival, ön hazırlığı, organizasyonu, enternasyonal programı ve katılımı, devrimci içeriği ve coşkusu, iki dilden başarılı sunumu vb. bakımdan katılımcıların beğenisini kazanan başarılı bir etkinlik olmuş, asgari hedeflerine ulaşmıştır.
Kızıl Bayrak / Essen