İki ayı aşkın bir süredir yürütülen devrimci emek ve çalışmanın ürünü olan, İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Festivali, 4 Haziran tarihinde Almanya’nın Essen kentinde başarıyla gerçekleştirildi.
Festival kısa bir açılış konuşmasının arkasından bütün dünyada devrim, sosyalizm ve özgürlük mücadelesinde şehit düşen devrimciler anısına yapılan saygı duruşu ile başladı. Ardından sahne, bütün izleyenlerin büyük bir beğenisi kazanan ve üç kuşağın birlikte sergiledikleri Yunan Halk Dansları gurubuna bırakıldı.
Sonrasında, eylemlerin, direnişlerin ve mücadelenin çok yakından tanıdığı ve kavga türkülerini yürekten seslendiren yazar, şair, müzisyen, anarşist 74 yaşındaki Alman sanatçı coşkulu ve özgün yorumuyla etkinliğe renk kattı.
Kürdistan’dan gelen HDP Mardin Milletvekili Ali Alatan da festivalde konuşma yaptı. Alatan konuşmasında faşist Türk sermaye devletinin Kürdistan’da barbarca sürdüğü katliamların canlı bir tanığı olarak dinleyicileri hayli etkileyen bir konuşma yaptı. Birlikte mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayan Alatan, ancak bu yolla halkların kurtuluşunun mümkün olacağını belirtti.
Program, Metal İşçileri Birliği (MİB) temsilcisinin Almanya’daki sınıf kardeşlerine yönelik olarak yaptığı konuşma ile devam etti. Temsilci konuşmasına Türkiye işçi sınıfı ve onun ileri müfrezesi olan metal işçilerinin selamlarını ileterek başladı ve direniş sürecine, onun örgütlenmesine ilişkin bilgiler verdi. Sınıf devrimcilerinin döneme ve sınıf hareketine ilişkin değerlendirmeleri ile konuşmasına devam eden MİB temsilcisi, devrimci bir sınıf hareketi yaratılması ihtiyacına vurgu yaptı.
MİB temsilcisinin ardından, Anadolu’nun her bölgesinden ve farklı dillerde ezgileri dillendiren Yedi Ses Yedi Hikaye grubu programını sundu. Devamında Afrika Ritim Grubu müthiş bir perfonmasla bütün izleyicileri yerlerinden kaldırarak dansa davet etti ve etkinliğe büyük bir renk kattı.
Program, S. Castro'nun başarıyla sunduğu ve bütün gençliği yerinden oynatan politik rap sunumuyla devam etti. Başından sonuna kadar devrim ve sosyalizm ideallerinin ifade edildiği dinletiye gençliğin doruğa çıkan enerjisi eşlik etti ve müzik dinletisi koca bir koroya dönüştü.
Ardından sahneye Dersim ve Kürt halkının ezgilerini seslendiren Mikail Aslan ve Cemil Koçgiri davet edildi. Grubun Kürtçe ve Zaza yaptığı dinletisi büyük bir beğeni ile izlendi.
Grubun ardından İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği (BİR-KAR) temsilcisi konuşmasını yapması için sahneye davet edildi. Temsilci konuşmasına tarihsel bir dönem değerlendirmesi yaparak başladı, buna bağlı olarak kapitalist sistemi saran kriz ve bunalımlara bunlara karşı halk isyanları ve dünyayı sarsan proleterya eksenli direnişlere vurgu yaptı. Avrupa’daki mücadeleleri hatırlattıktan sonra Türkiye’de işçi sınıfının direnişlerine, Greif Direnişi ve onun sınıf hareketine katmış olduğu paha biçilmez deneyim ve düzeye değindi. Onu takip eden Metal Fırtınası’nın ise sürece ilişkin sınıf cephesinde yepyeni bir dönemin habercisi olduğunun altını çizdi.
BİR-KAR temsilcisi, konuşmasının devamında Kürt halkının onurlu direnişine ve faşist Türk sermaye devletinin tarihin tanık olduğu en alçakca yöntemlerine başvurarak bir imha savaşı sürdürdüğüne ama buna rağmen direnişi kıramadığına değindi. Kapitalizmin bu bunalımlar dönemine, proleterya önderliğinde dünya halklarının mutlaka devrimlerle cevap vereceğini, bunun bir iyi niyet olmadığını, aksine sınıflar mücadelesinin bütün bir deneyimleri tarafından doğrulandığını belirterek bütün uluslardan işçi ve emekçilerin mücadeleyi birlikte büyütmesi çağrısıyla konuşmasını bitirdi.
Festivale Türkiye’den katılan Bandista’nın ezgileriyle coşkulu anlar yaşandı. Festival programı Bandista’nın dinletisi ile sonlanmasına rağmen, programa dahil olmayan ama festivale dayanışmak için gelen İranlı bir müzik grubunun Farsça, Azerice ve Kürtçe seslendirdiği ezgiler eşliğinde çekilen halaylarla festival son buldu.
Festivalde Almanyalı, Yunanistanlı, Kürdistanlı, İranlı, Türkiyeli ve Tamiller’den devrimci örgütler stand açtılar.
Kızıl Bayrak / NWR