Emperyalist tekel Coca-Cola’nın Endonezya’daki fabrikasındaki işçiler sendikal haklarının tanınması için direnişe geçti.
Şirket merkezi Avustralya’da olan fabrikanın yönetimi, Endonezya’nın Batı Cava eyaletinin başkenti Bandung’da bulunan Coca Cola Amatil Indonesia şişeleme fabrikasındaki işçileri “tasarruf programı” bahanesiyle, sendikal örgütlenme çalışması yürüttükleri için 9 Kasım’da işten çıkarıldı.
SPMCC sendika genel sekreterinin de aralarında olduğu 5 işçi “gönüllü işten çıkma” şeklinde dayatılan fesih mektubu imzalamayı reddederek 12 Kasım’dan bu yana fabrikayı terk etmeyerek direniyor.
Endonezya’daki fabrikada örgütlenme çalışması yürüten SPMCC Sendikası Başkanı Sovi Fradina Mardani Masrip’e Whatsapp grubundaki mesajları gerekçesiyle uyarı cezaları verilmişti. Bununla yetinmeyen patron Masrip’e 19 Nisan 2019’a kadar fabrikaya giremeyeceğini bildirdi. Bu bildirim aynı zamanda Masrip’in işten atılacağının ön haberi olarak değerlendirildi.
Sendika disiplin cezasının geri çekilmesi için fabrika patronuna yazdığı bir yazıya ise olumlu yanıt alamadı.
Bunun üzerine sendika 26 Ekim’de şirketin “tasarruf programını” tanımayacağını açıkladı.
9 Kasım’da sendika genel sekreteri, yardımcısı ve iletişim sorumlusu da dahil 5 sendika üyesi işçi “Gönüllü işten çıkma” yazısını imzalayıp işten çıkarılma dayatmasıyla karşılaştı.
5 işçi sendika ve federasyonun desteğiyle 12 Kasım’da işyerini terk etmeme eylemi başlattı.
Fabrikada direnen işçiler sendikanın desteğiyle 19 Kasım’da eylemlerini şirketin Endonezya’nın başkenti Cakarta’daki Cilandak merkezine taşıdılar.
Bu protesto eyleminden sonra Bandung’a dönen işçilerin işyerine girilmesine izin verilmiyor.