Dünyada grev ve eylemler sürüyor

İşçi ve emekçilerin dünyanın çeşitli ülkelerinde eylem ve grevleri devam ediyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 19 Mayıs 2017
  • 10:25

Ücretlerinin ödenmesi için işçiler yolu bloke ettiler

Takhmao (Kamboçya) kentindeki Gawon tekstil fabrikası işçileri karayolunu işgal ederek ulaşımı durdurdular. Bin civarında kadın ve erkek işçi ücretlerinin hiç ödenmemesi ve ya çok az bir bölümünün ödenmesini protesto etmek için karayolunu bloke ederek trafiği durdurdular. Güney Kore sermayeli şirket büyük bir siparişin karşılığının henüz ödenmediği için mali sıkıntı içerisinde olduğunu açıkladı. Üç gün içerisinde ücretlerin ödeneceğine dair anlaşmanın yapılması üzerine işçiler işgal eylemlerine son verdiler.

İşçilerin yasal hakları bile asker-polis zoruyla yok ediliyor

San Miguel'daki (Filipinler) Shin Sun Tropik şirketine ait muz plantasyonunda çalışan işçilerin sürdürdüğü greve karşı mahkemenin aldığı kararı tanımayan işçilerin grevini kırmak için polis ve asker devreye sokuldu. Asker ve polis muz plantasyonunu işgal ederek grevi sonlandırdı. İşçiler altı aylarını doldurmalarına karşın süresiz olarak işe alınmadılar. İşçiler yasal haklarını elde etmek için greve gittiler. Mahkemenin yetkili olmadığını söyleyen işçiler, Shin Sun Tropik şirketinin yasaları ayaklar altına alarak başka şirket üzerinden taşeron işçi çalıştırdığını açıkladılar.

Aşırı iş yükü ve düşük ücrete  karşı yürüdüler

Tayland'da hemşire ve hastane işçileri aşırı iş baskısı ve yüküne karşı eylem yaptılar. Aşırı iş yüküne karşılık düşük ücretleri (10 bin -13 bin Baht / 260-340 Avro) protesto eden hemşire ve sağlık işçileri aşırı iş yükünü hafifletmek için yeni personelin işe alınmasını istediler.

10 bin madencinin ortak grev cephesi duruyor

1 Mayıs'tan bu yana, Endonezya'daki Freeport madenindeki Grasberg madeninde çalışan 10 binden fazla madenci grevde, şirket grevin 'yasadışı' olduğunu söyleyip grevi  kırmak için yasaları hiçe sayarak 9 Mayıs'ta çok sayıda yeni taşeron işçisini işe aldı. Greve katılan yüzlerce madenciyi de işten attı. Papua'daki Grasberg bakır ve altın madenciliği ocakları, toplam 32 bin madenciye istihdam sağlıyor.

ABD tekeli Freeport McMoRan'a bağlı olan Freeport Endonezya, 1967'den bu yana  çevre ve toplumun sağlığını hiçe sayarak üretim yapıyor.