Dünyada grev ve eylemler sürüyor

Dünyanın farklı ülkelerinde işçi ve emekçilerin eylemleri devam ediyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 06 Mayıs 2017
  • 08:19

Madenciler grev başlattılar

Demir cevheri üretilen Kryvyi Rih madencileri ücretlerinin arttırılması için yeraltında grev başlattılar. Bağımsız Ukrayna Madenciler Birliği (NPGU) Başkanı Mykhailo Volynets, Rodina, Guardiiska, Ternovskaya ve Oktyabrskaya'daki madencilerin  Çarşamba günü gece vardiyasından sonra ocaklardan çıkmadıklarını açıkladı. Sendika, Kryvyi Rih madencileriyle dayanışma çağrısında bulundu.

Yerli halk Kanada petrol şirketini işgal etti

Peru'nun Amazon bölgesinde yerli halk, Kanada petrol şirketi Pacific Exploration & Production'ı işgal etiler. Petrol üretiminin yapıldığı topraklara verdiği zarar için tazminat talep ediyorlar. İlk başta, 30 kişi ile başlayan işgal eylemcilerinin sayısı yeni katılımlarla güçlenerek 600 kişiye ulaştı. Eylemciler, Kanada şirketinden bir milyon Sol (yaklaşık 308 bin ABD doları) tazminat istiyorlar. Pacific Exploration & Production şirketi ise  bölgedeki 18 belediyeyle yaptığı anlaşmayla sadece 106 bin Sol ödemek istiyor. Çatışmaların yaşandığı petrol sahası şu an Peru'da üretim yapan petrol şirketlerinin en büyüğü olma özelliğine sahip.

BMW işçileri emeklilik haklarını korumak grevlerini sürdürüyor

Kazanılmış mesleki emeklilik haklarının korunması için BMW'nin İngiltere işletmelerinde başlayan grevler serisi devam ediyor. BMW'nin Cowley, Goodwood, Hams Hall ve Swindon'daki fabrikalarındaki 3 bin 500 işçi, Salı günü üçüncü 24 saatlik grevlerini gerçekleştirdiler. Grevden dolayı Rolls-Royce ve Mini'nin üretimi tamamen durdu. Önümüzdeki günlerde planlanan grevlerin sekizincisi yapılacak. Emeklilik haklarına yönelik planlanan saldırı başarılı olursa işçilerin 160 bin İngiliz Sterlini kayıpları olacak.

İşçi komitelerinde birleşen işçilerin eylemi kazanımla sonuçlandı

1 Mayıs günü Dubai'nin El Quoz kentinde 250 işçi taşeron şirketi önünde bir protesto eylemi yaparak ödenmemiş ücretlerinin ödenmesini istediler.

İşçi komitesinin temsilcileriyle şirket yöneticileri arasında yapılan görüşmede ücretlerin iki gün içerisinde ödenmesi konusunda anlaşmanın yapılmasından sonra protesto eylemi bitirildi. Dubai'de, göçmen işçilerin hak arama eylemleri genellikle işçilerin yurtdışı edilmesiyle sonuçlanıyordu. İşçi komiteleri etrafında birleşen işçilerin eylemi bu defa haklarının alınmasıyla sonuçlandı.

Altın madeni ocaklarında grev

1 Mayıs'tan bu yana Timika'daki (Yeni Gine) Grasberg Goldmine'nin,dünyanın en büyük altın madeni ocaklarında  madenciler grevdeler. Bu madencilik grubu ABD'nin Freeport tekeline ait. Freeport ile hükümet arasında süren yeni lisans görüşmeleri sırasında birçok işçi zorunlu ve ücretsiz olarak izine gönderildiler, bazıları da işten atıldılar. Müzakerelerde, ABD tekeli daha yüksek işleme (eritme) talep ediyor. Freeport'un dört ay daha bir lisansı var.

Sendika, zorunlu izinlerin kaldırılmasını, işten çıkarılan tüm işçilerin yeniden işe alınarak ücretlerinin ödenmesini istiyor. Taleplerinin karşılanmaması durumunda grevin taşeron işçilerini de kapsayarak ay sonuna kadar sürdürüleceğini açıkladı.