Dünyada grev ve eylemler sürüyor

Dünyanın çeşitli ülkelerinde grev ve eylemler devam ediyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 21 Nisan 2017
  • 09:31

BMW'nin fabrikalarında grevler başladı

İşçilerin emeklilik fonuna göz diken şirketin saldırısına karşı işçiler kazanılmış emeklilik haklarını savunmak için grev silahını kullanıyorlar.

Nisan-Mayıs aylarında BMW'nin İngiltere'deki dört fabrikasında dönüşümlü olarak planlanan grevler zincirinin ilki 19 Nisan günü, üç fabrikada çalışan 3 bin 500 işçinin katılımıyla başladı. İki ay süresince dönüşümlü olarak 24 saat süresince sekiz grev yapılacağını açıklayan sendika, şirket yönetiminin gerçek müzakerelere karşı olan isteksizliğinden dolayı grevlerin zorunlu hale geldiğini açıkladı.

Çin'de iş gücü ihtilaflarında artış

Çin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 2016 yılında Çin'de 1.77 milyon “iş çatışması” yaşandığını açıkladı. Bu, 2015 yılından% 2.9 daha fazla. Ancak, Çin'deki grevlerin ve işçi itirazlarının gerçek boyutu devlet tarafından istatistik rakamlarıyla oynanarak manipüle ediliyor. Durumdan endişelenen bakanlık, uyuşmazlıkların çözümü için devlet sendikalarının daha büyük bir rol oynamasını istiyor.

Tarım reformları için protesto eylemleri

Bu hafta, Brezilya'da topraksız köylüler hareketi (MST) tarım reformu için ülke çapında protesto gösterileri düzenledi. Salı günü, Sao Paulo ve Minas Gerais eyaletlerinde barikatlar kuran yoksul köylüler büyük toprak sahiplerine karşı seslerini yükselttiler. Protestoların hedefinde aynı zamanda sağlık, eğitim politikası, çevre koruması ve kadın haklara yönelik saldırlar da vardı. Diğer yandan muhalif güçler, 28 Nisan günü için, bir yıldan fazla bir süredir işbaşında olan Michel Temer hükümetinin ekonomik saldırı ve yolsuzluklarına karşı protesto gösterileri için çağrı yaptılar.

Grevle taleplerini kabul ettirdiler

Compostela Vadisi’nde (Filipinler), Japon muz plantasyonu Sumifru'nu bir paketleme istasyonunda ağır koşullarda açlık sınırında bir ücretle çalıştırılan 133 işçi bir gün süren grevleriyle taleplerini kabul ettirdiler. Şu ana kadar parça başı ücretle çalıştırılan işçilere saat ücreti üzerinden ödemeler yapılacak. (Günde 12 saat çalışan işçilere parça başı üzerinden günlük olarak 320 peso -6 avro- ücret veriliyordu.) Şirketin diğer paketleme istasyonlarında çalışan binden fazla işçi tarafından da grev aktif olarak desteklendi.